Monday, November 28, 2022
Jurnalism corect


Cătălin Drulă și-ar dori desființarea ARF, instituția care ar fi trebuit să cumpere trenuri noi din fonduri europene

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 23 februarie 2021

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, pune sub semnul întrebării existența Autorității pentru Reformă Feroviară, instituția care nu a reușit finalizarea celor două licitații pentru achiziția de rame electrice regionale și inter-regionale prin fonduri europene.

„Autoritatea pentru Reformă Feroviară ar fi trebuit să cumpere din bani europeni trenuri noi. Rezultatul este că au două licitații în derulare de 1-2 ani. Eu mă uit la această instituție, văd că nu a făcut reformă feroviară, văd că are câteva zeci de angajați și nu și-a atins aproape niciun obiectiv. Mă întreb foarte serios dacă mai trebuie să avem această instituție. Voi anunța foarte curând rezultatul acestei analize”, a declarat Cătălin Drulă, la Digi FM.

Eșec pe linie pentru ARF

Înființa în anul 2017 cu obiectivul expres de a achiziționa noi trenuri pentru CFR, Autoritatea pentru Reformă Feroviară a lansat două licitații în acest sens, însă ambele sunt blocate.

Prima, pentru achiziția de 40 de rame regionale cu posibilitatea de a comanda alte 40 de rame, este blocată de 2 ani de contestații în instanță. La această procedură s-au înscris trei mari companii: CRRC (China), Alstom (Franța) și Siemens (Germania). Valoarea estimată se regăsește în intervalul: 1,7 miliarde lei fără TVA pentru 40 rame cu 15 ani mentenanță și 4,55 miliarde lei fără TVA pentru 80 trenuri cu 30 ani mentenanță.

Ce de-a două urmărește achiziția a 20 de rame inter-regionale cu posibilitatea de extindere a comenzii pentru alte rame. Având experiența primei licitații, ARF a încercat să elimine CRRC, companie venită în asociere cu Astra Vagoane, prin impunerea unui criteriu de livrare a unor rame similare pe teritoriul UE. Valoarea contractului este estimată între 1,3 miliarde lei fără TVA pentru 20 de rame și 3,7 miliarde lei fără TVA pentru 40 de rame.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW