Saturday, December 2, 2023
Jurnalism corect


Cătălin Drulă, noi acuzații la adresa lui Florin Cîțu: Mi-a sugerat să renunțăm la transportul de călători pe calea ferată

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 12 noiembrie 2021

Noi săgeți aruncate de USR către PNL după încetarea alianței de guvernare între cele două partide. Fostul ministru al transporturilor Cătălin Drulă l-a acuzat pe prim-ministrul Florin Cîțu că i-a sugerat statul să renunțarea la transportul feroviar de călători din cauza costurilor, considerate mult prea mari de șeful executivului. 

„Calea ferată e lăsată în paragină de 20 de ani cel puţin. Această decapitalizare şi demoralizare a domeniului se rezolvă doar capitalizând, cu bani. CFR Călători a fost preluat cu 1,3 miliarde datorii dintre care jumătate la furnizori privaţi şi au făcut eforturi să plătească salariul de la o lună la alta. Au avut luni în care în domeniul feroviar au întârziat salariile o săptămână – pentru mine asta e ceva îngrozitor să nu poată oamenii să îşi ia banii – s-au plătit în două tranşe. Totul este într-un megafaliment pe calea ferată şi statul, dacă vrea să facă ceva, trebuie să pună banii, astea au fost discuţiile mele repetate cu Florin Cîţu, care la un moment dat mi-a şi sugerat, ”Hai să o închidem!”. Adică să renunţăm la transportul ăsta public de călători pe calea ferată. Transportă 50 de milioane de călători CFR Călători. Ca să-l scoatem din starea în care este, se poate capitaliza”, a declarat Drulă, într-o intervenție la Profit News, citat de News.ro.

În bugetul din acest an, CFR Călători are menționate venituri de 2,19 miliarde lei, sumă din care 1,02 miliarde lei reprezintă subvenția de la bugetul de stat. Chiar și așa, CFR Călători este unul dintre principalii actori pe care România va trebui să se sprijine pentru asigurarea tranziției verzi, având în vedere obiectivul asumat de Uniunea Europeană de a ajunge la neutralitate climatică până în anul 2050. Transportul feroviar, în special cel pe linii electrificate, este unul dintre cele mai prietenoase cu mediul din câte există în acest moment.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW