Friday, December 2, 2022
Jurnalism corect


Cătălin Drulă, despre relaţia dintre politică şi serviciile secrete: Cu SRI-ul, cu profesioniştii, am lucrat foarte bine. Problema este cu cei care fac politică, pentru că avem un politician care e director, da?

By news.ro , in Politic Stirile zilei , at 17 aprilie 2022

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, critică PNL şi PSD, pe care le numeşte „coaliţia militaro-socialistă” în care „sistemul cu epoleţi are puterea în acest moment”. El reclamă faptul că Serviciul Român de Informaţii este condus de un politician care „continuă să exercite o influenţă asupra politicii din România, în special din PNL şi PSD, influenţă pe care o consideră „nefastă”.

„S-a simplificat foarte mult scena politică din România: avem partidele vechi, sistem – eu îi spun coaliţia militaro-socialistă, pentru că sistemul cu epoleţi are puterea în acest moment (…). Noi suntem civili. Într-o democraţie liberală sistemele de tip militar au locul lor – că e vorba de poliţie, că e vorba de armată, că e vorba de servicii secrete – şi civilii guvernează în numele unui mandat pe care-l iau de la oameni. Şi ăsta-i sistemul în care credem şi aşa ne-am comportat şi la guvernare, fără ordine de la pădurea de pe stânga sau de la pădurea de pe dreapta (de la SRI sau SIE – n.r.), de la politicianul Eduard Hellvig, un politician înainte să devină director al SRI, un politician al PNL, în strânsă legătură, creatorul proiectului Iohannis şi un om care a influenţat politica din România în ultimii ani”, a afirmat Cătălin Drulă în emisiunea Insider Politic, duminică la Prima Tv.

Drulă a explicat că atunci când face astfel de afirmaţii se bazează pe experienţa sa ca politician, dar şi pe „direcţia în care au luat-o lucrurile în România”.

Întrebat ce relaţie a avut ca ministru, cu directorul SRI, Drulă a explicat că relaţia a fost una instituţională, iar informările primite de la SRI au fost „de calitate”.

„Cu SRI-ul, cu profesioniştii am lucrat foarte bine. Problema este cu cei care fac politică, pentru că avem un politician care e director, da?, Eduard Hellvig este un PNL-ist luat şi pus de Iohannis director acolo. Şi cei doi sunt într-o relaţie foarte strânsă. (…) I-a fost şef de campanie, a fost parte din proiectul Iohannis în 2009 (…) şi continuă să exercite o influenţă asupra politicii din România, în special din PNL şi PSD, care mie mi se pare nefastă. Mulţi oameni îşi iau lumină de acolo, îşi iau direcţii”, mai spune şeful USR.

Întrebat cât de mare este intervenţia serviciilor secrete în viaţa politică, Drulă a răspuns: „Eu asta nu pot să o dimensionez corect, ce pot să spun este că se face un trafic de influenţă în numele lor”, subliniind că sunt situaţii în care unii „fac trafic de influenţă” în numele unor oameni care „habar nu au” că se vorbeşte în numele lor.

„Revenind la influenţa serviciilor, multă cred că provine şi din vulnerabilităţile şi scheleţii din dulap pe care le au politicienii şi dintr-o anumită mediocritate. Vor de undeva să ia lumină, se simt bine dacă sunt băgaţi în seamă din pădure. (…) Chiar într-o discuţie, pate să fie de politică publică: nu, nu, mai bine cu hotărârea aia de Guvern stai, că e din pădure, ceva. Eu cred că mult e pur şi simplu folclor şi proiecţie de putere, dar senzaţia mea şi experienţa de politician este că da, domnul Hellvig face politică în România”, mai spune Drulă.

Întrebat dacă a primit sugestii politice de la directorul SRI, fostul ministru al Transporturilor nu a dorit să comenteze, spunând că nu vorbeşte public despre discuţii private.

Drulă nu a dorit să comenteze nici dacă a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre relaţia dintre serviciile secrete şi politică.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW