Saturday, April 20, 2024
Jurnalism corect


Cătălin Drulă a transmis o scrisoare către Comisia Europeană: Guvernul Ciolacu continuă să încalce angajamentele aferente procedurii de deficit excesiv

By news.ro , in Stirile zilei , at 10 noiembrie 2023

Preşedintele USR Cătălin Drulă a trimis, vineri, o scrisoare comisarilor europeni pentru Justiţie şi Economie Didier Reynders, respectiv Paolo Gentiloni, şi lui Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei Europene, în care le-a transmis că Guvernul Ciolacu continuă să ignore recomandările din cadrul procedurii de deficit excesiv şi nevoia de predictibilitate fiscală.

Liderul USR a mai arătat că Guvernul Ciolacu nu are nicio intenţie de a scădea cheltuielile publice ale statului, pentru a reduce deficitul, şi preferă în schimb să mărească taxele peste noapte.

„Guvernul a distrus bugetul ţării, a încălcat orice normă şi regulă de prudenţă în cheltuirea banului public. Modificările la buget nu se mai fac în mod transparent, printr-o lege de rectificare bugetară, ci printr-un mecanism opac, folosind fondul de rezervă al Guvernului, care ar trebui să fie folosit doar pentru urgenţe şi situaţii neprevăzute. 8 miliarde de lei au fost alocaţi prin fondul de rezervă, de la o valoare iniţială a acestui fond de 0,7 miliarde. Au crescut deci de 11 ori fondul de rezervă şi de aici, premierul Ciolacu, prin nu mai puţin de 51 de hotărâri de guvern, ocoleşte Constituţia şi Parlamentul şi dă bani cui vrea, guvernând România pe persoană fizică”, a declarat Cătălin Drulă, potrivit unui comunicat de presă al USR.

Deficitul bugetar al României a ajuns la 3,55% din PIB la sfârşitul lunii septembrie, cu 1% mai mult decât în luna precedentă.

Deficitul bugetar estimat pentru acest an depăşeşte 6,6% din PIB, cu 50% mai mult decât cifra de 4,4%, prevăzută ca ţintă de deficit prin legea bugetului pe 2023 şi recomandată de asemenea de Consiliul UE prin procedura de deficit excesiv, mai precizează sursa citată.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW