Wednesday, September 28, 2022
Jurnalism corect


Cât vor plăti bucureștenii pentru energia termică. Explicațiile lui Nicușor Dan

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 19 ianuarie 2022

O mare necunoscută o reprezintă prețul pe care îl vor plăti locuitorii capitalei pentru energia termică, în contextul exploziei prețurilor la principala materie primă, gazele naturale.

Pe lunile anterioare tariful pentru o gigacalorie a fost de 505 lei, TVA inclus, sumă din care bucureștenii aveau de achitat 164 lei, restul fiind subvenție din partea Primăriei Capitalei. După ce ANRE a aprobat Elcen, principalul producător al energiei termice în București, majorarea tarifelor cu 86%, pe cale de consecință, și Termoenergetica a solicitat o creștere de la 505 lei la 990 lei cu TVA.

Numai că, până una alta, a intrat în vigoare reducerea TVA la 5% pentru energia termică, astfel că, spune Nicușor Dan, prețul plătit de clienții Termoenergetica va ajunge la 143 lei. Locuitorii Capitalei nu ar trebui însă să se bucure, pentru că diferența între 143 lei și 860 lei, tariful real al gigacaloriei după reducerea TVA, tot va trebui achitat de undeva.

Nicușor Dan vrea un mix de fonduri

Problema tarifelor pentru termoficare în Capitală este extrem de spinoasă, iar fără sprijinul Guvernului e greu de crezut că, pe moment, se va putea rezolva ceva. Primarul Nicușor Dan a transmis executivului mai multe adrese prin care solicită sprijin pentru acoperirea unei părți din subvenție, însă deocamdată acestea au rămas fără ecou.

„În primul rând, în contextul acțiunilor guvernului, de sprijin pentru termoficare, am transmis, primarii municipiilor din România prin Asociația Municipiilor, o scrisoare către Guvern prin care solicităm ca schema de sprijin să nu discrimineze între cetățenii racordați la centrale individuale și cetățenii racordați la sisteme centralizate. Așa este echitabil”, a menționat Nicușor Dan.

În condițiile în care e greu de crezut că executivul va accepta să plătească întreaga sarcină suplimentară, adică aproximativ 1, miliarde lei, edilul a cerut consilierilor generali o majorare la 280 lei a tarifului pentru cetățeni. PSD și PNL au respins această variantă, așa că deocamdată a rămas în aer.

Chiar și dacă Consiliul și-ar da acordul pentru majorarea gigacaloriei la 280 lei, Primăria Capitalei tot va trebui să suporte în plus față de anii anteriori circa 1 miliard milioane lei, fonduri pe care e greu de crezut că le va putea aloca.

Teoretic, există posibilitatea ca actualul blocaj să continue, astfel încât cetățenii racordați la sistemul de termoficare să achite doar 143 lei pentru o gigacalorie, iar Primăriei Capitalei să-i revină 2,1 miliarde lei drept subvenție, adică 50% din venituri. Ar fi poate cel mai nedorit scenariu. Mai mult ca sigur PMB nu va putea achita acești bani, astfel că Termoenergetica va acumula la rândul său datorii noi către Elcen, lucrările de reparații curente ale rețelei vor avea de suferit, existând chiar riscul ca producătorul să întrerupă furnizarea.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW