Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Ce bonus încasează Petre Lăzăroiu după ce pleacă de la CCR

By Redactia , in Justitie , at 7 iunie 2019 Etichete: , , , ,

Potrivit legii, judecătorii Curții Constituționale, primesc, la încetarea mandatului, șase indemnizații lunare. În ultimul an, Lăzăroiu a câștigat de la Curtea Constituțională 25.000 de lei pe lună, net.

Potrivit declarației de avere din iunie 2018, Lăzăroiu încasa un salariu de 298.000 de lei pe an de la Curtea Constituțională. Având în vedere că mandatul său s-a încheiat astăzi, fostul judecător constituțional va primi un ”bonus” cu ocazia plecării din instituție de 150.000 de lei, adică aproape 32.000 de euro.

Articolul 5 din legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale spune că ”la încetarea mandatului, ca urmare a expirării termenului acestuia sau a imposibilității exercitării sale din motive de sănătate, judecătorii Curții Constituționale beneficiază de o sumă egală cu indemnizația netă de 6 luni de activitate”.

Cel mai lung mandat

Petre Lăzăroiu și-a încheiat mandatul de judecător la Curtea Constituțională (CCR), urmând ca de pe 11 iunie locul său să fie luat de Simina Tănăsescu. Mandatul lui Lăzăroiu a fost unul dintre cele mai lungi din istoria CCR, adică 11 ani.

Petre Lăzăroiu a fost numit judecător constituțional în septembrie 2008 de către președintele României, Traian Băsescu, pentru un rest de mandat lăsat liber de Petre Ninosu. În 2010, Lăzăroiu a fost reînvestit în funcție pentru un alt mandat complet de 9 ani.

Între timp, Curtea Constituțională a decis că judecătorii nu pot adăuga un mandat întreg la un rest de mandat și că limita maximă este de 9 ani, așa cum prevede legea fundamentală. Acest lucru nu l-a împiedicat pe Petre Lăzăroiu să-și continue activitatea la Curtea Constituțională și a rămas în funcție până la expirarea celor 9 ani.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW