Stirile zilei

Cât de periculoasă este tulpina Omicron și când ar putea fi confirmate primele cazuri în România / Explicațiile unui cercetător român la Oxford

Varianta Omicron a început să se răspândească în mai multe țări din Europa, astfel că este o chestiune de timp până vor fi confirmate și în România primele cazuri cu această nouă tulpină de COVID-19.

Într-o declarație pentru Main News, Ștefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford, a explicat că abia într-o săptămână sau două vom afla cât de periculoasă este cu adevărat această nouă tulpină, întrucât în această perioadă se fac verificările necesare.

„Referitor la cât de periculoasă este, adevărul este că în momentul de față nu știm exact. Așteptăm datele testelor științifice efectuate în laborator, pentru a evalua atât eficacitatea răspunsului imun post-infecțios, dar și cel post-vaccinal. În același timp, trebuie să examinăm datele din teritoriu referitoare la cazuistică, la simptomatologia specifică tulpinii. Rezultatele probabil le vom avea în următoarea săptămână sau în cel mult două săptămâni”, a declarat pentru Main News Ștefan Dascălu.

Întrebat când ne putem aștepta la primele cazuri confirmate în România, specialistul a spus că, probabil, cât de curând, dar problema în țara noastră, pe lângă testarea redusă, este și faptul că secvențierile se fac în număr mic.

„Referitor la când va ajunge în România, este greu de estimat (…) Cert este că dacă ar fi un singur lucru pe care l-am învățat din toată pandemia de COVID-19 este că nu prea respectă granițele aceste tulpini și da, măsurile de prevenție, carantină și închiderea granițelor ajută la încetinirea răspândirii, dar nu o pot bloca în totalitate. Iar din această perspectivă, dacă această tulpină se dovedește a fi mai infecțioasă și are potențial de a se transmite mult mai eficient decât tulpina Delta sau restul tulpinilor aflate în circulație, atunci ne putem aștepta ca și tulpina Omicron să ajungă în România în 2 sau 3 luni de zile.

Ideea nu este când ajunge tulpina în România, ci când reușim noi să o detectăm, pentru că spre deosebire de alte țări din UE sau America sau Japonia, unde există o capacitate de testare foarte mare, din păcate, la noi nu se secvențiază suficient. Nu avem capacitate foarte bună de a detecta importul de astfel de tulpini.

Noi nu testăm suficient de mulți oameni din populația generală, dar apăi să secvențiem tulpinile respective. Cu siguranță, și această tulpină, dacă este cu adevărat mult mai infecțioasă, va ajunge în România ne așteptăm cât de curând, pentru că trăim într-o lume foarte conectată, cu multă mobilitate a populației și consecințele se văd din perspectiva aceasta”, a mai explicat cercetătorul.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articole Recomandate

Back to top button