Cât costă kilogramul de carne de porc pentru sărbători, în plin scandal privind vânzarea porcinelor
Porcii de Crăciun vor putea fi vânduți din nou de micii comercianți, după ce ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a schimbat normele care le dădeau voie românilor să crească animale doar pentru consumul propriu. Ordinul ANSVSA prevedea că porcii crescuți în gospodării nu mai pot fi vânduți, o măsură pentru a opri răspândirea pestei porcine. În această perioadă, mulți români își fac deja socotelile pentru masa de Crăciun.
„În această dimineaţă am convocat conducerea ANSVSA, pe domnul preşedinte, structura din cadrul Ministerului Agriculturii şi am luat decizia ca în perioada sărbătorilor de iarnă atât porcii crescuţi în gospodăria ţărănească, cât şi în gospodăriile populaţiei, să poată fi valorizaţi de către persoanele fizice. Sigur, orice mişcare de porc, orice valorificare de porc de la persoanele fizice se va face sub îndrumarea medicului veterinar, sub eliberarea unei adeverinţe. Mai mult decât atât, partea de sănătate publică a animalelor este realizată de medicii concesionari, este gratuit acest serviciu
Ne-am dorit foarte mult, atât eu ca ministru cât şi domnul premier Marcel Ciolacu, să luăm această decizie, va fi modificat acest ordin şi persoanele fizice pot valorifica porci în perioada sărbătorilor de Crăciun”, a spus Barbu.
Cât costă kilogramul de carne de porc pentru sărbători
Pe site-urile de anunțuri, prețul unui kilogram de carne de porc în viu variază între 15 și 25 de lei/kg. Prin urmare, cine dorește să achiziționeze un porc pentru Crăciun va trebui să aibă un buget de aproximativ 1.500 – 2.500 de lei, în funcție de greutatea porcului și de prețul per kilogram. Prețurile diferă în funcție de regiunea țării.
La carcasă, prețurile se situează între 25 și 35 de lei per kilogram, însă de luna viitoare prețurile ar putea fi mai mari.
Cea mai scumpă carne de porc în viu, dar și carcasă, este cea din rasa Mangalița, între 30 și 35 lei pe kilogram. La polul opus, sunt porcii din rase comune, unde crescătorii cer între 15 și 20 lei pe kilogram în viu și 25 lei carcasa.
În supermarketuri, prețul mediu al unui kilogram de carne de porc este de 25 lei/kg.
Foto: Inquam Photos / George Calin
Comentarii