Friday, February 3, 2023
Jurnalism corect


Cât costă biletele la trenurile spre Aeroportul Henri Coandă. Trei operatori concurează pe noua legătură feroviară

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 10 decembrie 2020

Concurență strânsă în privința prețului biletelor între CFR Călători, Regio Călători și Transferoviar Călători, cele trei companii care vor opera, începând cu 13 decembrie, pe ruta Gara de Nord – Aeroportul Henri Coandă. Cel mai ieftin tarif a fost anunțat de Transferoviar Călători, 7 lei pe segment, însă reprezentanții CFR Călători au solicitat deja o derogare pentru scăderea prețului la 5 lei pe segment. Comparativ, o călătorie pe acest traseu la STB costă 3,5 lei.

CFR Călători: 8,3 lei, dar se propune ieftinirea

CFR Călători va avea prețul de 8,3 lei pe segment, însă reprezentanții operatorului național de transport feroviar de călători au solicitat Ministerului Transporturilor o derogare, astfel încât tariful să fie scăzut la 5 lei pe segment.

„CFR Călători a demarat astăzi, imediat după comunicarea traseelor pentru această rută de către CFR Infrastructură, propunerea de modificare a tarifului, la 5 lei. Până la aprobarea de către Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor a acestui tarif sau a altuia, prețul unui bilet pe ruta Gara de Nord București – AIHCB este 8,30 lei, conform Ordinului de Ministru valabil la acest moment, care reglementează tarifele de deservire generală din transportul feroviar public de călători”, se arată într-un comunicat al CFR Călători.

CFR Călători va opera 42 de trenuri pe zi, dintre care 20 de trenuri vor circula între orele 0:00 – 10:16 și 22 trenuri, între orele 14:30 – 24:00.

Regio Călători: 8,1 lei

Compania privată Regio Călători propunere un preț cu doar 20 de bani mai mic decât CFR Călători, respectiv 8,1 lei pe segment.

Acest operator va avea 20 de trenuri pe zi, dintre care 12 trenuri vor circula între orele 21:50 – 05:36 și 8 trenuri, între orele 09:50 – 14:56.

Transferoviar Călători: 7 lei

Cel mai mic tarif anunțat îl are deocamdată operatorul privat Transferoviar Călători – 7 lei pe segment.

Această companie va opera 10 trenuri pe zi, dintre care 2 trenuri vor circula între orele 02:30 – 03:36, 6 trenuri între orele 10:30 – 14:16 și 2 trenuri în intervalul 20:30 – 21:36.

Context

Pentru asigurarea legăturii directe între Gara București Nord și Aeroportul Henri Coandă Bucureşti, CFR SA a derulat două mari proiecte feroviare, și anume: Dublarea liniei de cale ferată Mogoşoaia – Baloteşti (contract în valoare 50,5 milioane lei, finanțat de la bugetul de stat) și construcție linie nouă pentru Racord C.F. (din zona Odăile) la Terminalul T1, Aeroportul Internațional Henri Coandă București (contract în valoare de 412,71 milioane lei, finanțat din fonduri europene și bugetul de stat).

Legătura directă între Gara de Nord și Aeroport va fi asigurată pe relația București Nord – Mogoșoaia – Aeroport Internaţional Henri Coandă Bucureşti (și retur) de 72 de trenuri (36 de perechi), care aparțin următorilor trei operatori de transport feroviar de călători.

Durata călătoriei de la București Nord la Aeroportul Henri Coandă Bucureşti va fi de 20 de min, iar trenurile vor circula la un interval de 40 de minute pe sens (24h/24h).

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW