Wednesday, September 28, 2022
Jurnalism corect


Cât a cheltuit statul român cu Secția Specială, mărul discordiei în coaliția de guvernare

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Stirile zilei , at 7 august 2021

De la operaționalizarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție din octombrie 2017 până în ianuarie 2021, statul român a cheltuit 17 milioane lei, a precizat ministrul justiției, Stelian Ion. 

CITEȘTE ȘI: Bilanțul Secției Speciale pe anul 2020: 3 inculpați au fost trimiși în judecată, în timp ce 550 de dosare au fost clasate

Înființată de PSD ca instrument de ingerință politică în sistemul de justiție, fapt confirmat în rapoartele MCV și de Comisia de la Veneția, SIIJ tulbură apele și în cadrul actualei coaliție PNL – USR PLUS – UDMR, deși desființarea sa a fost asumată prin programul de guvernare. UDMR și unii dintre liberali se opun categoric restabilirii prerogativelor Direcției Naționale Anticorupție de a ancheta magistrați, așa cu vor cei de la USR PLUS.

Stelian Ion a propus o soluție de compromis

Confruntat cu critici dure, chiar din partea președintelui Klaus Iohannis, pentru faptul că Secția Specială încă își exercită atribuțiile, ministrul Stelian Ion a propus, pentru deblocarea negocierilor în coaliție, adoptarea unui amendament prin care procurorii sau judecătorii anchetați să poată solicita transferarea dosarului la o altă unitate de parchet.

Proiectul privind desființarea SIIJ, blocat în Senat

În acest moment, proiectul de lege privind desființarea Secției Speciale se află la Senat, după ce în prealabil a fost adoptat de deputați cu un amendament al UDMR care prevede care trimiterea în judecată a magistraților să se poată realiza doar cu avizul secției pentru judecători, respectiv procurori din Consiliul Superior al Magistraturii.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW