Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Casa Județeană de Pensii Maramureș, explicații în cazul pădurarului ucis de hoții de lemne. Cum explică instituția că bărbatul a murit de „boală obișnuită”

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 9 ianuarie 2020 Etichete: ,

Casa Județeană de Pensii Maramureș a explicat, pentru mainnews.ro, că a scris pe certificatul de deces al pădurarului ucis de hoții de lemne „boală obișnuită”, deoarece „până la emiterea deciziei pentru acordarea drepturilor de pensie instituțiile competente pentru a încadra legal cauza decesului nu au făcut-o. Astfel, nu s-a putut înscrie cauza decesului așa cum este descrisă în certificatul medical, neputându-se încadra într-una din situațiile prevăzute de Legea nr. 263/2010”.

Explicațiile instituției au venit după ce familia lui Liviu Pop, pădurarul ucis în Maramureș de hoții de lemne, a acuzat statul că a abandonat-o pentru că în documentul pensiei de urmaș, în dreptul decesului, e notat că bărbatul a murit din cauza unei boli obișnuite.

Pe de altă parte, Casa Județeană de Pensii Maramureș a răspuns la o solicitare făcută de jurnaliștii mainnews.ro, susținând că au fost respectate dispozițiile art.68, respectiv art.89 alin.1 lit.b) din Legea nr.263/2010.

Ce scrie în Legea nr. 263/2010

Art. 68

(1) Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza:

  1. a) accidentelor de muncă și bolilor profesionale, conform legii;
  2. b) neoplaziilor, schizofreniei și SIDA;
  3. c) bolilor obişnuite și accidentelor care nu au legătură cu munca.

Art. 89

(1) Pensia de urmaş se stabileşte, după caz, din:

  1. b) pensia de invaliditate gradul I, în cazul în care decesul susținătorului a survenit înaintea îndeplinirii condițiilor pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă

Potrivit sursei citate, cererea privind acordarea pensiei de urmaș, pentru cei trei copii ai pădurarului, a fost înregistrată în 30.10.2019, iar decizia s-a emis la 20.11.2019.

La cererea respectivă a fost atașat certificatul medical constatator al decesului din cuprinsul căruia rezulta drept cauză a decesului „hemoragie internă prin plagă toracică împușcată cu leziuni de vase mari și pulmonare”.

Casa Județeană de Pensii a explicaă că această cauză a decesului nu se putea încadra într-una din situațiile prevăzute la art. 68 literele a) și b).

Soluții

În măsura în care la dosar se va depune un document care să încadreze cauza decesului în mod clar la un temei legal, la cererea titularului deciziei de pensie se va emite o nouă decizie care va cuprinde încadrarea legală stabilită de autoritatea competentă, anunță instituția.

„Menționăm că instituția noastră nu are competența să se pronunțe dacă a fost vorba de o crimă, un accident sau orice alte cauze. Precizăm că doamna Pop Ana Maria, soția persoanei decedate, a fost informată azi ( marți n.r.) despre această posibilitate. (…) Indiferent care este cauza decesului, aceasta nu influențează cuantumul pensiei. Pensia de urmaș se stabilește în procente din pensia la care ar fi avut drept titularul decedat”, a încheiat instituția.

Liviu Pop, omorât de hoți la doar 30 de ani

Un pădurar de la Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț, în vărstă de 30 de ani, a fost omorât, în octombrie, de către hoții de lemne. Liviu Pop a fost împușcat cu o armă de vânătoare. Este al doilea pădurar victimă a unei agresiuni de acest fel.

„Liviu Pop, pădurar în cadrul Direcţiei Silvice Maramureş, a fost ucis miercuri seara într-o pădure administrată de Ocolul Silvic Strâmbu Băiuţ, în timp ce încerca să împiedice tăierea ilegală de arbori. Din primele informaţii, pădurarul Liviu Pop a fost împuşcat mortal, iar corpul acestuia, abandonat într-o vale, prezintă numeroase urme de agresiune fizică. Liviu Pop avea 30 de ani, era angajat al Direcţiei Silvice Maramureş de şapte ani, era căsătorit şi avea trei copii”, a anunțat la acel moment Regia Națională a Pădurilor Romsilva.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *