Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Cartoful fierbinte din mâna lui Mark Rutte. Parlamentul olandez s-a declarat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 20 octombrie 2022 Etichete: , , ,

Parlamentul Țărilor de Jos a adoptat joi, 20 octombrie, o rezoluție prin care cere Guvernului să nu aprobe aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen și să efectueze „investigații suplimentare” la granițele celor două țări. Politologul Andrei Țăranu a explicat, pentru Main News, că premierul Mark Rutte va fi într-o poziție dificilă, întrucât trebuie să aleagă între cererile Uniunii Europene și decizia Parlamentului național.

În moțiunea adoptată joi de Parlamentul olandez, inițiatorii invocă „problemele persistente cu crima organizată în ambele țări și corupția”.

Corupția și problemele cu criminalitatea organizată într-o țară Schengen pot cauza probleme majore pentru funcționarea securității la frontiera țării respective și, prin urmare, prezintă riscuri de securitate pentru Țările de Jos și pentru întreg spațiul Schengen”, potrivit documentului adoptat de parlamentarii olandezi.

Totodată, parlamentarii din Țările de Jos menționează că „investigațiile privind funcționarea statului de drept, corupția și crima organizată din România și Bulgaria sunt încă în desfășurare”, făcând aluzie la Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV).

Solicităm guvernului să efectueze investigații suplimentare privind supravegherea frontierelor de către România și Bulgaria, pe baza principiului că Țările de Jos privesc cu strictețe și echidistanță funcționarea statului de drept și scăderea corupției și a crimei organizate în ambele țări, iar până atunci să nu fie luate măsuri ireversibile”, se mai arată în documentul menționat.

Ce a spus premierul olandez

Mark Rutte a declarat în Parlamentul olandez că mai are nevoie de rezultatele verificărilor europene pentru a putea lua o decizie favorabilă aderării României și Bulgariei la Schengen.

Pentru ambele (n.r. – țări) avem nevoie de o actualizare și (n.r. – a evaluării) în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare. Acest lucru se face acum pentru România, dar nu și pentru Bulgaria. Aceasta este o problemă.

În al doilea rând, misiunea care are loc în prezent în cadrul mecanismului de evaluare și monitorizare Schengen nu este completă. În prezent, lipsesc (n.r. – evaluările privind) Sistemul de Informații Schengen și modul în care sunt tratate returnările. Am discutat pe larg despre aceste aspecte cu Klaus Iohannis, când l-am întâlnit săptămâna trecută la Sibiu, când am vizitat trupele olandeze.

Ne-am spus unul altuia că vom vedea mai întâi ce reiese din această misiune (n.r. – de evaluare Schengen), în opinia noastră prea limitată. În plus, ne vom uita la ceea ce reiese din evaluarea MCV și împreună vom lua inițiativa față de Comisie în a spune: haideți să completăm rapid această misiune”, a declarat premierul Țărilor de Jos, citat de Adevărul.

Rutte a subliniat că Guvernul Țărilor de Jos nu se va opune aderării celor două state, „dacă rezultatele arată că sunt pregătite”.

„Oricum ar da-o, tot prost o să iasă”

Andrei Țăranu, rectorul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA București, a explicat, pentru Main News, că premierul olandez Mark Rutte se află într-o poziție problematică, după ce a cerut opinia Parlamentului național cu privire la aderarea celor două țări din Europa de Est la Schengen.

Mark Rutte are două posibilități, fie ia act de acest document, nu votează și practic România și Bulgaria stau la coadă și își pune întreaga Uniune Europeană în cap, fie votează pozitiv și, în condițiile astea, își pierde majoritatea în Parlament. Nu există altă soluție, Mark Rutte va trebui să ia o decizie și nu numai că trebuie să ia o decizie, dar oricum ar da-o, tot prost o să iasă”, a explicat politologul Andrei Țăranu.

O soluție indicată de profesorul universitar este cea propusă recent și de Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, anume de a elimina deciziile luate unanim de statele UE și de a le înlocui cu decizii adoptate prin majoritate.

Numai că aderarea României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen ar urma să intre pe ordinea de zi a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) din luna decembrie, iar până atunci șansele de reformare a Uniunii Europene sunt minime.

„Acum este o fereastră de oportunitate, avem o șansă”

Prezent la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, Klaus Iohannis a declarat, înainte ca votul parlamentarilor olandezi să fie făcut public, că în acest moment ar exista „o fereastră de oportunitate” pentru ca România să adere la Spațiul Schengen.

Acum este o fereastră de oportunitate, adică avem o șansă. Însă nu avem o garanție. Ca să maximizăm șansele noastre, am întreprins foarte multe demersuri și, cu această ocazie, salut votul în Parlamentul European, care a fost covârșitor pentru accesul României, Bulgariei și Croației, însă decizia nu se ia acolo.

A fost un vot politic, un semnal politic important, foarte important pentru noi. Am avut, cu siguranță vă amintiți, săptămâna trecută o misiune de evaluare. Din informațiile pe care le avem, rezultatul este foarte bun pentru România, deci evaluarea a constatat că România stă foarte bine la capitolul acesta. Însă este clar că anumite chestiuni trebuie în continuare bine clarificate, probabil chiar și unele tehnice, dar în special unele politice și pentru asta toată lumea este implicată la maximum”, a declarat Klaus Iohannis, la Bruxelles.

Sursă foto: Administrația Prezidențială

Comentarii