Thursday, December 1, 2022
Jurnalism corect


Cum vom folosi cartelele prepay din 2020: Companiile de telefonie, obligate să sisteze serviciile pentru care nu au fost colectate date de identificare

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 13 septembrie 2019 Etichete: ,

Cartelele prepay vor putea fi achiziționate doar după prezentarea unui act de identitate, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate de Guvern, în contextul tragediei de la Caracal. Astfel, potrivit noilor reglementări, furnizarea acestui tip de servicii se va realiza, începând cu data de 1 ianuarie 2020, numai după ce furnizorii au colectat datele de identificare ale utilizatorilor. De asemenea, persoanele care au cumpărat cartele anterior aplicării deciziei trebuie să își prezinte datele de identificare până la data de 1 septembrie 2020. Pe de altă parte, contestatarii măsurii sunt de părere că se limitează dreptul la viața intimă, familială și privată. Avocatul Poporului a atacat ordonanța la CCR.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații a precizat, într-un răspuns la o solicitare pentru Mainnews.ro, că actul normativ nu reglementează modalitățile de informare a utilizatorilor privind necesitatea furnizării datelor de identificare, acestea fiind lăsate la aprecierea furnizorilor.

„Însă, luând în considerare că, ulterior termenelor menționate, furnizorii au obligația de a înceta furnizarea serviciilor pentru utilizatorii cartelelor SIM care ale căror date nu au fost colectate, apreciem ca furnizotiri, fiind direct interesați de retenția acestor clienți, vor realiza ample demersuri de informare a utilizatorilor”, se arată în răspunsul Autorității.

Există un număr limită de cartele prepay care pot fi cumpărate?

Prevederile legale în vigoare nu reglementează numărul de cartele prepay care pot fi achiziționate de către o persoană, acest detaliu făcând obiectul politicilor/ strategiilor de vânzare a furnizorilor.

Până la 1 septembrie anul viitor, cei care au cumpărat cartele anterior aplicării deciziei trebuie să-și prezinte datele de identificare

Sunt în pericol datele personale ale utilizatorilor?

În ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal, furnizorii de servicii de comunicații sunt obligați să respecte prevederile în vigoare, cuprinse în Legea nr. 506/2006 privind prelucrarea datelor cu caracter personal și protecția vieții private în sectorul comunicațiilor electronice, cu completările ulterioare și în Legea nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului UE 2016.679 al Parlamentului European și al Consiliului privind prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestora.

Însă, în cazul în care utilizatorii de servicii de comunicații electronice consideră că a fost călcată legislația din domeniul protecției datelor cu caracter personal, aceștia se pot adresa Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), instituție care are competența generală în domeniul protecției datelor cu caracter personal.

Avocatul Poporului: Nu se respectă legi europene privind protecția datelor cu caracter personal

Potrivit unui raport de date statistice, al ANCOM, la sfârșitul anului 2018, în România, erau 13,6 milioane de cartele preplătite valabile, dintre care 9,9 milioane erau active.

Avocatul Poporului contestă la Curtea Constituțională Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 62/2019, prin care se stabilește modul în care vor fi comercializate cartelele prepay după data de 1 ianuarie 2019. Se menționează că Ordonanța, emisă imediat după tragedia de la Caracal, limitează dreptul la viața intimă, familială și privată. Prin forma în care a fost prezentată, nu se demonstrează urgența, nu se respectă legi europene privind protecția datelor cu caracter personal, susține Avocatul Poporului.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW