Thursday, October 6, 2022
Jurnalism corect


Cartel Alfa solicită măsuri urgente pentru a gestiona efectele economice ale crizei generate de Covid-19: Suspendarea temporară a plăților bancare sau a utilităților

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 12 martie 2020 Etichete: , , ,

Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa” solicită măsuri suplimentare pentru a preveni răspândirea epidemiei de coronavirus, în primul rând pentru a proteja sănătatea cetățenilor, dar și pentru a gestiona efectele economice și sociale ale acestei situații fără precedent.

„Nu putem accepta ca povara economică a acestei crize, care probabil că va avea un impact mult mai sever decât criza financiară din 2008-2009, să fie suportată exclusiv de bugetul public, serviciile publice și lucrători. Angajatorii și companiile trebuie să-și asume partea lor din povara financiară a acestei crize”, se arată într-un comunicat al sindicatului.

Potrivit sursei citate, Confederația Europeană a Sindicatelor a solicitat introducerea unor măsuri de urgență din partea instituțiilor europene, cum ar fi: relaxarea normelor fiscale prevăzute de Pactul de stabilitate și creștere și normele privind ajutoarele de stat, adoptarea în același timp a legislației pentru ajutor financiar european pentru cei mai afectați, care trebuie să includă sprijin financiar pentru lucrătorii care se află în carantină, suspendați de la locul de muncă sau concediați din cauza coronavirus.

Cartel Alfa: Trebuie să ne asigurăm că sănătatea și siguranța lucrătorilor este prima prioritate

„Suntem profund îngrijorați de implicațiile asupra lucrătorilor. Mulți dintre membrii noștri sunt în contact direct cu publicul și, ca atare, riscă să contracteze boala și să o transmită altora. Solicităm tuturor angajatorilor să aplice principiile prevenției, punând în aplicare toate măsurile adecvate de protecție a sănătății lucrătorilor la locul de muncă, în special pentru cei care prezintă un risc ridicat de expunere, inclusiv toți lucrătorii din domeniul sănătății. Trebuie să ne asigurăm că sănătatea și siguranța lor este prima prioritate.

Solicităm măsuri urgente pentru ca toți lucrătorii plasați în carantină, precum și cei obligați să rămână acasă, având în îngrijire copii sau membri ai familiei bolnavi sau în carantină să-și poată lua concediu fără să-și piardă locul de muncă sau venitul”, se mai arată în comunicatul CNS Cartel Alfa.

Reprezentanții sindicatului susțin că trebuie acordată o atenție deosebită lucrătorilor precari și atipici, care de cele mai multe ori nu beneficiază de aceleași drepturi și protecție ca și ceilalți lucrători. Potrivit sursei citate, sunt zeci de mii de astfel de angajați, grav afectați, în special în sectoarele direct lovite de această criză (turism, divertisment, transporturi), mulți dintre aceștia neavând dreptul la concediu medical.

Cartel Alfa: Sunt necesare o serie de alte măsuri complementare, cum ar fi suspendarea temporară a plății ratelor bancare sau a utilităților

„Având în vedere imperativul de a se asigura succesul eforturilor de limitare a răspândirii virusului, este esențial ca lucrătorii să nu aibă întreruperi de venit care decurg din COVID-19. Pe lângă eforturile de a menține neîntrerupte veniturile nete ale lucrătorilor, sunt necesare o serie de alte măsuri complementare, cum ar fi suspendarea temporară a plății ratelor bancare sau utilităților.

Focarul COVID-19 subliniază necesitatea consolidării sistemelor de sănătate publice bazate pe universalitate și solidaritate, ca parte a modelului social al UE și al angajamentului față de servicii publice de calitate. Sunt necesare mai multe investiții publice pentru a asigura un nivel suficient de personal bine pregătit și acces la asistența medicală pentru toți”, mai scrie în comunicat.

CNS „Cartel Alfa” solicită Guvernului să informeze și să consulte partenerii sociali în mod corespunzător și în timp util, astfel încât să poată contribui la garantarea intereselor lucrătorilor, în special atunci când se adoptă ad-hoc măsuri sociale și economice care pot apărea din această criză.

„Orice măsură care nu va ține cont de interesele lucrătorilor va conduce la adâncirea și prelungirea efectelor acestei crize fără precedent”, mai transmite sursa citată.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW