Monday, February 17, 2020
Jurnalism corect


Cartel Alfa, despre iniţiativa de transfer a porturilor dunărene către administraţiile locale: Are în spate interese imobiliare

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 12 septembrie 2019 Etichete: , ,

Reprezentanţii Cartel Alfa au trimis, joi, o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă în care vorbesc despre iniţiativa de transfer a porturilor dunărene către administraţiile locale.

Aceștia susțin că inițiativa de transfer a porturilor dunărene către administrațiile locale va provoca dispariția și limitarea locurilor de muncă, iar viitorul economic și financiar al companiei este pus în pericol. Totodată, aceştia au menționat că nu au fost consultați în vreun fel asupra deciziei de transfer.

Sindicalişti: Suspectăm că se vrea valorificarea unor terenuri de către grupările de interese locale

„Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc a declarat recent că porturile de pe malul Dunării aflate în prezent în administrarea Companiei Naționale Administrația Porturilor Dunării Fluviale SA Giurgiu (CN APDF Giurgiu) vor fi transferate la autoritățile locale, preluarea fiind „într-un stadiu avansat”. (sursa)

Salariații membri de sindicat din cadrul Sindicatului Portuar Român Unirea – sindicat reprezentativ la nivelul CN APDF Giurgiu – care nu au fost consultați în niciun fel în privința acestui transfer – sunt îngrijorați că mutarea va duce la dispariția și precarizarea locurilor de muncă, iar viitorul economic și financiar al companiei este pus în pericol.

Activitățile portuare desfășurate de CN APDF Giurgiu sunt de interes public naţional şi duc la îndeplinire inclusiv unele obligaţii ce revin statului român din acordurile şi convenţiile la care România este parte. O parte dintre porturile vizate de acest transfer, precum Drobeta Turnu Severin și Giurgiu, fac parte din rețeaua centrală de transport european, așa cum este menționat în Regulamentul (UE) nr.1315/2013”, se arată în scrisoarea reprezentanților Cartel ALFA.

Citeste si:  UPDATE: Varujan Pambuccian: La noi, părerile sunt împărțite: jumătate - jumătate/Viorica Dăncilă, caută sprijin la grupurile minorităților. Discuții și cu parlamentarii PSD

În scrisoarea trimisă către Viorica Dăncilă sindicaliștii spun că din experiențele precedente, acest transfer are în spate interese imobiliare, prin valorificarea unor derenuri de către grupurile de interese locale.

„Trecerea în administarea autorităților locale a acestor bunuri din proprietatea publică a statului nu are nicio justificare legată de interesul național, așa cum se impune pentru un astfel de transfer. Mai mult decât atât, există învestiții în derulare cu alocări bugetare de peste 2 milioane de lei pentru modernizarea porturilor Giurgiu, Corabia și Calafat.

Pretextul trecerii porturilor în administrarea autorităților locale este dezvoltarea unor zone de agrement și turism, tocmai în zonele cele mai active comercial și aducătoare de venit pentru companie. Suspectăm, din experiențele precedente, că acest transfer are în spate mai curând interese imobiliare, prin valorificarea unor terenuri de către grupurile de interese locale.

Avem de asemenea, exemplele porturilor Turnu Măgurele și Zimnicea, care arată cu destulă elocvență cum se dezvoltă porturile sub autoritatea locală”, au mai scris aceștia.

Reprezentanții Cartel Alfa au solicitat oprirea acestei initiative.

„Având în vedere cele expuse, Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA solicită oprirea acestei inițiative și, împreună cu membrii săi din cadrul Sindicatului Portuar Român Unirea și Federația Trans-Conex va face toate demersurile necesare pentru a o bloca.

Citeste si:  Un alt deputat PSD pleacă la Pro România: Tensiuni din cauza racolărilor

De asemenea, solicităm o întrevedere la care să participe reprezentanții lucrătorilor portuari și demararea unui dialog constructiv pentru a găsi soluții alternative la solicitările administrațiilor locale, prin scheme de parteneriat care să nu ducă la distrugerea unei companii naționale de interes strategic”, au încheiat ei.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW