Wednesday, May 22, 2024
Jurnalism corect


Cartea electronică de identitate, implementată în Cluj-Napoca în cadrul unui program-pilot. Când vor fi înlocuite complet buletinele actuale

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 2 august 2021

Noua carte electronică de identitate va fi emisă începând de luni, 2 august, în cadrul unui proiect-pilot derulat în municipiul Cluj-Napoca, a anunțat ministrul de Interne, Lucian Bode. Noile documente ar urma să le înlocuiască, treptat, pe cele actuale, până în anul 2031, și vor putea fi solicitate pentru copii încă de la naștere, urmând să coste 14 euro.

Cetăţenii trebuie să ştie că această carte electronică de identitate conţine elemente suplimentare de siguranţă şi aceste elemente se datorează noilor tehnologii, ceea ce îi conferă titularului o protecţie suplimentară cu privire la identitatea proprie şi previne într-o mai mare măsură situaţiile de furt de identitate comise cu ajutorul cărţii de identitate”, a declarat Lucian Bode, luni, în cadrul unei conferințe de presă la care a participat și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, citat de News.ro.

Noua carte electronică de identitate va facilita accesul cetățenilor la serviciile de sănătate, înlocuind actualul card de sănătate, și va putea fi utilizată și pentru anumite servicii de tip e-guvernare, a mai precizat ministrul de Interne.

Ce presupune programul-pilot

Prima etapă a programului pilot ar urma să dureze aproximativ 5-6 luni și presupune emiterea primului document pe teritoriul României și introducerea treptată a cărților electronice de identitate pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani și 0-14 ani din Cluj-Napoca.

În această etapă va fi testat modul în care este utilizată cartea electronică dedicată şi modul în care infrastructura răspunde cerinţelor tehnice”, a explicat Lucian Bode.

A doua etapă ar urma să dureze între 4 și 5 luni și va presupune creșterea volumului de emitere a cărților electronice de identitate, pentru ca autoritățile să poată determina nevoile de producție, înainte de lansarea programului la nivel național.

Noul document de identitate, valabil la nivel național în 2023

Cartea electronică de identitate (CEI) va fi valabilă la nivel național începând cu anul 2023, informează Ministerul Afacerilor Interne.

Noul document de identitate asigură cetățenilor garanții suplimentare de securitate, iar instituțiilor de drept public sau privat, certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise”, potrivit unui comunicat de presă al MAI.

Documentul va oferi titularului accesul la servicii la nivel național și european și va asigura suportul tehnic pentru folosirea semnăturii electronice, lucru ce ar urma să contribuie la reducerea birocrației în relația cetățeanului cu autoritățile publice.

Termenul de valabilitate al CEI se stabilește în funcție de vârsta titularului pentru a putea fi în concordanță cu modificările de fizionomie, dar se va putea solicita emiterea unui nou document, înainte de expirarea termenului de valabilitate, în funcție de evenimentele de stare civilă sau administrative.

Emiterea unui act de identitate care asigură o protecție suplimentară datelor cu caracter personal și care, în același timp, facilitează accesul la serviciile publice naționale, dar și europene, este o necesitate impusă de evoluția societății, a cerințelor de securitate globală și a statelor, precum și pentru un control cât mai eficient la trecerea frontierei de stat”, este concluzia Ministerului de Interne.

Sursă foto: Inquam Photos / Raul Stef

Comentarii


 • Hello just wanted to give you a quick heads up. The
  text in your article seem to be running off the screen in Ie.
  I’m not sure if this is a formatting issue or something
  to do with internet browser compatibility but I figured I’d post to let you know.
  The design and style look great though! Hope you get the issue
  resolved soon. Many thanks

  Here is my blog post Odin

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW