Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Care sunt pericolele în utilizarea platformelor de tip Social Media / Recomandările SRI

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 13 februarie 2021

Rețelele Social Media au devenit o parte importantă a vieții cotidiene, iar unul dintre principalele motive pentru care s-a ajuns în acest punct ar fi că platformele încurajează comunicarea rapidă și interacțiunile fără a ține cont de granițe, arată SRI într-un material dedicat pentru conștientizarea pericolelor din mediul online. 

Cele mai multe servicii Social Media presupun configurarea unor conturi de utilizator pentru accesarea serviciilor şi, implicit, furnizarea de date cu caracter personal, precum: nume, data naşterii, adresă de e-mail, număr de telefon, adresă de contact, loc de muncă, relaţii familiale etc”, potrivit materialului elaborat în cadrul programului de Awarness, realizat de Serviciul Român de Informații.

Experții din cadrul SRI atrag atenția că, în momentul în care introducem date cu caracter personal pe platformele Social Media, ar trebui să avem în vedere următoarele lucruri:

  • datele cu caracter personal pot fi disponibile pentru toate entităţile cu acces la platformele şi serviciile Social Media, fie în mod public, fie dacă acestea plătesc pentru accesul la astfel de informaţii;
  • unele persoane sau entităţi vă pot utiliza datele publice pentru crearea de conturi false care, ulterior, pot fi folosite în scopuri ilicite, inclusiv pentru colectarea sau extragerea de date şi informaţii personale despre alţi membri ai cercului dumneavoastră relaţional.

Cum îți poate fi atacat contul de Social Media

SCAM – unul dintre cele mai frecvente tipuri de atacuri asupra conturilor unor utilizatori ai platformelor Social Media. Victimele sunt contactate şi înştiinţate asupra faptului că le sunt cunoscute parolele de la conturile de e-mail sau de la alte servicii online şi că activitatea în mediul virtual le este supravegheată. Scopul final al acestui tip de atac este reprezentat de obţinerea de sume de bani, în schimbul păstrării secretului cu privire la datele presupus a fi fost extrase.

GRAYWARE – tip de atac cibernetic ascuns, cel mai adesea, în spatele unor articole virale, click-bait sau reclame online. Acesta nu are ca efect producerea de daune fizice asupra datelor din calculator sau din conturile de pe platforme Social Media. Atacurile grayware conduc la diferite site-uri web care solicită utilizatorilor completarea unor chestionare pentru a accesa conţinutul articolului. Rezultatele chestionarelor sunt colectate şi vândute mai departe, pentru a fi folosite pentru încercări de spargeri de conturi personale sau pentru alte tipuri de atacuri la scară mai mare. Soluţiile de protecţie instalate pe majoritatea sistemelor electronice nu oferă protecţie în faţa acestor atacuri, cea mai bună metodă de protecţie fiind reprezentată de o conduită online adecvată”, arată SRI.

Cum te poți proteja pe Social Media

Prima măsură este utilizarea funcționalităților de anonimizare din browser:

Majoritatea browser-elor curente (Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge etc.) beneficiază de funcţionalităţi primare de anonimizare a activităţilor online (Private Browsing, Incognito, InPrivate).

Activarea acestora permite navigarea online fără salvarea istoricului de căutare sau a numelor de utilizatori şi parolelor şi previne instalarea de fişiere cookie care înregistrează activităţile desfăşurate de utilizatori (chiar şi atunci când browser-ele sunt închise sau dezactivate) sau configuraţia acestora.

La închiderea unui browser care a fost utilizat cu funcţionalităţile de anonimizare, toate activităţile online vor fi şterse automat, fără posibilitatea de a mai fi accesate ulterior”, potrivit materialului „Partea nevăzută a Social Media”.

În cazul în care se dorește și mai multă anonimitate, se pot utiliza aplicații de tip VPN sau Tor.

Aplicaţiile Virtual Private Network (VPN), care permit accesarea Internetului prin servere dedicate în acest sens, situate în alte regiuni geografice, în alte state sau chiar pe alte continente.

Aplicaţiile VPN pot fi gratuite sau cu licenţă plătită. Versiunile plătite oferă funcţionalităţi suplimentare, precum: blocarea automată a accesului la reţeaua Internet în situaţia în care serverul VPN devine temporar nefuncţional, posibilitatea selectării punctului de acces la Internet sau scanarea automată a traficului.

Dacă se doreşte anonimizarea quasi-totală a activităţilor online, se poate opta pentru utilizarea reţelei Tor şi a aplicaţiei Tor Browser”, a precizat sursa citată.

Sfaturile SRI pentru a utiliza Social Media în siguranță

Experții din cadrul Serviciului Român de Informații au venit cu o serie de indicații pentru a utiliza în siguranță aplicațiile de tip Social Media.

π gestionarea setărilor de confidenţialitate pentru protejarea datelor;
π setarea de parole de acces complexe, prin alegerea unor combinaţii de litere (majuscule şi minuscule), simboluri şi cifre (cu cât are mai multe caractere, cu atât este mai sigură);
π utilizarea de parole diferite pentru conturi Social Media şi schimbarea acestora la intervale regulate de timp;
π evitarea furnizării de date cu caracter personal dacă nu este necesar;
π acceptarea selectivă a cererilor de prietenie. Dacă nu cunoşti persoana care îţi solicită prietenia, este indicat să nu accepţi cererea – poate fi un cont fals!;
π evitarea accesării link-urilor suspecte distribuite pe platforme Social Media;
π prudenţă în distribuirea online a conţinutului”, potrivit SRI.

Sursă foto: Inquam Photos / Melinda Nagy

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Here you will find 7910 more Info to that Topic: mainnews.ro/care-sunt-pericolele-in-utilizarea-platformelor-de-tip-social-media-recomandarile-sri/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *