Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Care sunt motivele pentru care Cristian Borcea a fost eliberat din închisoare / Explicațiile judecătorilor

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 27 mai 2020 Etichete: , ,

Cristian Borcea a fost eliberat din închisoare, pe 6 Noiembrie 2019, după doar nouă luni de detenție, în urma unei decizii a Tribunalului Ilfov care a respins contestația formulată de procurorii DNA în cazul omului de afaceri.

În motivarea deciziei, Tribunalul Ilfov arată că, pe perioada detenției, Borcea a avut un comportament corespunzător, s-a implicat constant în activitățile de educație și asistenta psiho-socială, a desfășurat activități lucrative și nu a fost niciodată sancționat

Motivarea deciziei Tribunalului Ilfov

„Examinând sentința contestata, fata de motivele invocate și din oficiu, Tribunalul va respinge contestația formulata de Parchetul de pe lângă Înaltă Curte de Casatoe și Justiție -Direcția Naționala Anticorupție, pentru următoarele considerente:

Astfel, Tribunalul retine faptul ca pe durata detenției petentul-condamnat a avut un comportament corespunzător, nefiind sancționat disciplinar pe parcursul executării pedepsei și fiind recompensat de 41 de ori (de 37 de ori într-un dosar conexat), după cum urmează: de 19 ori cu suplimentarea dreptului la pachet și/sau vizita, o data cu suplimentarea numărului de convorbiri online și de 21 de ori cu permisiunea de ieșire din penitenciar.

Totodata, Tribunalul retine ca, pe durata detenției, intimatul-condamnat a participat constant la activitățile de educație și asistenta psiho-sociala desfășurate la nivelul secției de deținere. A finalizat programul de educație prin sport, iar in prezent participa la programul de pregătire pentru liberare.

Mai mult, acesta a desfășurat activități lucrative, atât in interiorul locului de deținere, cât și in exterior, fără supraveghere, pe o perioada de 83 de zile, figurând cu un număr de 374 de zile-câștig dintr-un dosar conexat.

Pe parcursul executării pedepsei, intimatul-petent a menținut legătura cu mediul de suport prin intermediul vizitelor, convorbirilor telefonice și online și a beneficiat de sprijin moral și material din partea familiei.

Toate aspectele anterior menționate conduc la concluzia ca acesta a avut un comportament disciplinat, dând dovezi temeinice de îndreptare.

De altfel, aceasta a fost și concluzia Comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului București-Jilava.

In fine, Tribunalul retine suplimentar fata de argumentele avute in vedere de instanța dw fond faptul ca intimatul-condamnat și-a îndeplinit de îndată și in mod voluntar obligațiile civile stabilite prin hotărârile judecătorești și de condamnare, inclusiv penalităților și accesoriile stabilite de organul fiscal, fapt atestat prin documentele bancare și adresele ANAF care insoteac cererea de liberare condiționate.

Fata de celebre ce preced, Tribunalul va respinge contestația ca nefondata, făcând și aplicarea disp. art. 275 Alin.3 Cod procedura penală”.

Context

O decizie de eliberare a fost luată în luna septembrie de magistrații Judecătoriei Sectorului 4, dar procurorii Direcției Naționale Anticorupție au contestat-o. Miercuri, judecătorii Tribunalului Ilfov au respins contestația procurorilor DNA.

Cristian Borcea a spus în septembrie în fața instanței care a judecat eliberarea lui condiționată, că a muncit tot timpul și a participat la toate cursurile, programele și activitățile, chiar și când era în carantină.

Cristian Borcea a fost condamnat, pe 8 februarie 2019, la cinci ani de închisoare în dosarul retrocedării plajelor, alături de Radu Mazăre.

La 18 martie, Curtea de Apel București a stabilit că fostul finanțator al clubului Dinamo are de executat o condamnare de 7 ani și 6 luni închisoare după ce au fost contopite pedepsele din dosarele retrocedărilor ilegale de terenuri și transferurilor jucătorilor.

Vezi și Cristian Borcea a fost eliberat din închisoare

sursa foto: Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW