Friday, May 7, 2021
Jurnalism corect


Care sunt diferențele dintre vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna. Precizările Comitetului Național privind Vaccinarea împotriva COVID-19

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 8 ianuarie 2021

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 susține că vaccinurile dezvoltate de Pfizer/BioNTech și Moderna sunt similare din punct de vedere al siguranței și eficacității. Diferențele apar, mai degrabă, pentru organizarea logistică, potrivit unui comunicat transmis de CNCAV.

Momentan, cererea pentru vaccinurile împotriva COVID-19 depășește capacitatea de producție. Astfel, în acest moment, opțiunea pentru una din cele două variante se face pe criterii medicale, în funcție de istoricul medical și de disponibilitatea celor două tipuri de vaccin, în centrele de vaccinare”, a precizat sursa citată.

Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager.

Acest tip de vaccin învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-CoV-2. ARNul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii. Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu”, se arată în comunicatul transmis de CNCAV.

Din punct de vedere al eficienței, vaccinurile au o eficacitate asemănătoare.

Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfizer (Comirnaty) are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are eficacitate de 94.1%. Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune încă măsura în care previn și infecția asimptomatică cu virusul SARS-CoV-2. Protecția pe termen lung nu poate fi cunoscută cu exactitate până în prezent pentru vreunul dintre vaccinurile aprobate de EMA”, potrivit autorității responsabile cu vaccinarea.

Vaccinul produs de Pfizer/BioNTech este aprobat pentru utilizare începând cu vârsta de 16 ani, în timp ce vaccinul Moderna este aprobat de la vârsta de 18 ani.

De asemenea, ambele necesită două administrări. Pentru vaccinul Moderna este necesară o perioadă de 28 de zile între administrări, în timp ce pentru vaccinul Pfizer/BioNTech rapelul se administrează la 21 de zile.

EMA susține că nu sunt raportate riscuri în legătură cu vaccinarea femeilor însărcinate sau care se află în perioada de alăptare, dar autoritățile recomandă consultarea medicului înainte de administrarea serului.

Niciunul dintre vaccinuri nu a fost studiat pe loturi care să includă femei însărcinate sau care alăptează, însă studiile preclinice nu arată că ar exista efecte dăunătoare asupra fertilității, sarcinii sau a fătului. Nu este cunoscut dacă vaccinul influențează alăptarea. Conform EMA, nu sunt raportate riscuri în legătură cu alăptarea. În ambele situații se recomandă consultarea prealabilă a medicului pentru a fi luate în considerare riscurile și beneficiile individuale”, arată CNCAV.

Reacțiile adverse sunt, de regulă, ușoare sau moderate în cazul ambelor vaccinuri.

Reacțiile adverse sunt de regulă ușoare sau moderate, similare pentru ambele vaccinuri. Cele mai frecvente sunt: durere în braț, la locul administrării, oboseală, dureri de cap, frisoane, dureri musculare și articulare, febră, tumefierea ganglionilor limfatici.
Aceste reacții adverse apar ca urmare a stimulării sistemului imun, sunt tranzitorii, trec spontan și apar mai frecvent la tineri și după cea de-a doua doză

În ceea ce privește distribuția, ambele vaccinuri necesită lanțuri de frig.

Vaccinul Moderna se recomandă a fi stocat la -20°C, în timp ce Comirnaty trebuie stocat la -80°C. După decongelare, Comirnaty este stabil 5 zile la 2-8°C, în timp ce vaccinul dezvoltat de Moderna este stabil timp de 30 de zile la 2-8°C. Fiecare flacon de Comirnaty conține 5 doze de vaccin, în timp ce fiecare flacon de vaccin Moderna conține 10 doze. Vaccinul Comirnaty necesită diluție prealabilă cu ser fiziologic înainte de a fi administrat, în timp ce vaccinul Moderna este gata pentru utilizare

CITEȘTE ȘI: Agenția Europeană pentru Medicamente a aprobat extragerea unei doze suplimentare dintr-un singur flacon de vaccin Pfizer-BioNTech

Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW