Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


Care este, de fapt, impactul bugetar al plafonării prețurilor la energie? Ce spune Virgil Popescu

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 24 august 2022

Impactul bugetar al schemei de plafonare și compensare a facturilor la energie ar fi de 16 miliarde de lei, după calculele Agenției Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu, la finalul ședinței Executivului de miercuri, 24 august. 

„Eu am văzut o estimare dată pe surse de 40 de miliarde, alta de 30 de miliarde (…) Schema refăcută, această schemă și ulterior recalibrată de ANRE s-a redus de la acel 40 de miliarde la 20 de miliarde și ulterior la 16 miliarde. Estimarea se face de către ANRE care agregă toate datele împreună cu Ministerul de Finanțe”, a declarat Popescu.

Ministrul de resort a mai spus că în acest moment nu există date exacte despre suma finală, motiv pentru care în spațiul public, dar și în interiorul Coaliției, au circulat diverse sume.

PSD vrea reglementare

Marcel Ciolacu, președintele social-democraților a solicitat reglementarea pieței la energie până la 1 septembrie, după ce Guvernul a constat că nu are fonduri suficiente pentru compensarea de tarif acordată furnizorilor.

„Pana la 1 septembrie trebuie să se vină cu un alt act normativ. Această compensare nu mai este de actualitate ținând cont de impactul de 31 miliarde lei, care este imposibil de susținut din bugetul României. Pe zona casnică trebuie să se vină cu o reglementare. Va fi o abordare pe această perioadă și o altă abordare pe anul viitor. Vom avea o discuție aplicată în coaliție”, a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu, luni, 22 august,

Președintele Camerei Deputaților susținea că necesarul pentru acoperirea schemei până la finalul anului era de 31 miliarde lei, iar suma prevăzută prin proiectul de rectificare bugetară pentru Ministerul Energiei este de 2,5 miliarde de lei.

Impozitare pe lanț

Întrebat ce modificări vor fi aduse la OUG 27 de la 1 septembrie, ministrul Energiei a spus că în interiorul Coaliției se ia în calcul impozitarea în lanț.

„Ne gândim foarte mult la o impozitare a întregului lanț de producție, intermediere și furnizare (…) Nu pot unii să facă profituri foarte mari și alții să le plătească. Piața de energie electrică în anumite zone face profituri foarte mari. După mine, un intermediar de energie și gaze nu ar trebui să câștige mai mult de câteva procente. Ia și vinde, nu face nimic altceva. (…) Trebuie să gândim ca lucrurile să fie echitabile pentru toată lumea”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Schema de plafonare și compensare, valabilă până la 31 martie 2023

Intrată în vigoare de la 1 aprilie, schema de plafonare și compensare prevede un preț maxim la energie electrică de 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh și de maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh şi 300 KWh inclusiv.

La geze naturale prețul este plafonat la maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus.

Pentru consumatorii noncasnici, la energie electrică preţul este de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, iar, la gaze, maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru un consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică destinată consumului altor clienţi.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW