Canicula face ravagii în România: peste 1.700 de bucureșteni au avut nevoie de ambulanță
Medicii sunt în alertă în această perioadă de temperaturi extreme, din ce în ce mai mulți oameni suferind din cauza caniculei. Cele mai multe intervenții au loc în marile orașe. Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, a declarat la Digi24 că numărul solicitărilor a crescut, cu peste 1000 de persoane prezentând urgențe de cod roșu și cod galben, semnalând cazuri foarte grave.
În ultimele cinci zile, solicitările la ambulanță au crescut cu 14%, iar urgențele cu 16%. În ultimele 28 de ore, Ambulanța București-Ilfov a intervenit pentru 1714 persoane, dintre care 1083 au avut urgențe de cod roșu și galben. Din aceste cazuri, 144 de persoane au avut nevoie de ajutor în spații publice, iar 23 au prezentat senzații de pierdere a conștienței, patru dintre acestea suferind sincopă.
Alis Grasu a subliniat că, din cauza deficitului de personal, eforturile pentru a asigura urgențele sunt considerabile, fiind necesare minimum 10 echipaje pe zi în regim de gardă. Pentru cei care au rămas în Capitală în minivacanța de Rusalii, recomandarea este să evite expunerea la soare și să consume lichide în mod regulat.
„Atenție, nu se pleacă de acasă fără apă. Se vor consuma între 2 și 4 litri de lichide pe zi, apă, sucuri naturale, ceaiuri, se vor evita băuturile alcoolice, cele cu cofeină și băuturile foarte dulci. Toate acestea accentuează deshidratarea prin creșterea diurezei.”
„Cei care au rămas în București trebuie să respecte cu strictețe indicațiile noastre. În intervalul 11,00 – 17,00, fiind vorba de cod roșu, să evite deplasările în soare, efortul fizic, grădinăritul sau expunerea voluntară, plaja la soare. Dacă sunt obligați să plece de acasă, vor purta îmbrăcăminte amplă, lejeră, vaporoasă, din fibre naturale, de culoare deschisă, care să acopere cât mai mult din suprafața corporală. Capul va fi protejat de pălărie, șapcă sau se va purta umbrelă”, a mai recomandat ea.
foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii