Monday, April 22, 2024
Jurnalism corect


Candidatura lui Mark Rutte la NATO, în dificultate din cauza Ungariei: Secretarul general să provină din jumătatea de Est

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 4 aprilie 2024 Etichete: , , ,

Ungaria își menține veto-ul împotriva candidaturii premierului olandez Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO și sugerează că ar putea fi de acord cu sprijinirea președintelui Klaus Iohannis pentru această funcție. Declarațiile au fost făcute miercuri, la Bruxelles, de către ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto, citat de MTI.

La o conferință de presă susținută în timpul pauzei reuniunii miniștrilor de externe din statele membre NATO, șeful diplomației ungare a subliniat că Budapesta a pledat întotdeauna pentru întărirea aripii de est a alianței și speră că această direcție se va reflecta și în alegerea următorului secretar general.

„Situaţia este că în toată istoria NATO, până acum nu s-a întâmplat ca secretarul general să fie ales dintr-un stat membru din Europa Centrală sau de Est, deşi de 20 sau 25 de ani, majoritatea ţărilor din Europa Centrală şi de Est sunt membre NATO”, a subliniat Szijjártó. „De aceea, eu cred că este timpul să ne gândim serios la această idee”, a adăugat oficialul maghiar.

În același timp, Peter Szijjarto a admis că până și Ungaria recunoaște că principala amenințare pentru securitatea regiunii provine de la Moscova, deși Budapesta a menținut relații cordiale cu regimul lui Vladimir Putin, chiar și după invazia din Ucraina.

„Dacă aici, în cadrul NATO, suntem de acord – şi suntem! – că principala provocare vine în prezent dinspre est, atunci cred că este o idee bună ca secretarul general să provină, în sfârşit, tot din jumătatea de est a NATO”, a explicat ministrul ungar de externe.

Szijjarto a confirmat, de asemenea, că „o parte semnificativă” a statelor membre NATO susțin „în mod clar” alegerea lui Mark Rutte ca secretar general. Cu toate acestea, „Ungaria nu va putea susține acest lucru”, a declarat șeful diplomației ungare.

El a subliniat că NATO este o alianță de apărare „unde este necesar cel mai înalt nivel de încredere în lideri”.

„Noi, partea maghiară, nu putem avea un nivel înalt de încredere – de fapt, niciun fel de încredere – într-o persoană care în trecut a vorbit despre îngenuncherea Ungariei”, a explicat ministrul. „Cred că acest lucru este de înţeles pentru toată lumea”, a punctat Péter Szijjártó.

„Ne bucurăm că există un candidat central-european şi o voi spune din nou: credem că este timpul să discutăm serios despre cum se poate întâmpla ca NATO să nu fi avut niciodată un secretar general din regiunea Europei Centrale sau de Est” – a conchis Szijjártó, fără a declara explicit că Budapesta susţine candidatura lui Klaus Iohannis la şefia NATO.

foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW