Friday, December 3, 2021
Jurnalism corect


Candidații la președinția României mai au o săptămână la dispoziție pentru a strânge cele 200.000 de semnături

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 16 septembrie 2019 Etichete: , , ,

Candidații la alegerile prezidențiale mai au la dispoziție o săptămână pentru a strânge cele 200.000 de semnături necesare pentru a intra în campania electorală. În timp ce partidele mari se laudă cu peste 1 milion de semnături adunate pentru cei pe care îi susțin, candidații independenți se chinuie cu greu să treacă pragul, astfel încât să intre cu adevărat în competiția electorală. 

PNL și PSD au anunțat deja că au strâns peste 1 milion de semnături pentru cei pe care îi vor în cursa finală. Dan Barna, susținut de USR – PLUS a depășit cele 200.000 de semnături impuse de lege. Mircea Diaconu, mai nou intrat în competiție, a adunat și el peste 250.000 de semnături, sprijinit de Pro România și de ALDE.

Independenții se descurcă mai greu. Liviu Pleșoianu, care spera să ajungă în turul al doilea, se vede acum în situația de a nu putea să își convingă susținătorii să se mobilizeze. Într-un mesaj pe pagina de Facebook, Pleșoianu se pregătește deja pentru varianta în care nu va putea intra în campania electorală.

„Mai sunt câteva zile… După aceste zile, voi trage și eu linie. Voi continua să VORBESC sau voi intra într-o perioadă de tăcere. Se vor auzi atunci doar ființele extraordinar de libere Dăncilă, Iohannis, Barna, Diaconu… După ani de zile de LUPTĂ și STRIGĂT în țara asurzitoarei neasumări, voi… tăcea. Iar tăcerea mea, poate, îi va trezi pe mulți într-o măsură mai mare decât a făcut-o vorba mea LIBERĂ…”, a scris Liviu Pleșoianu, făcând apel la simpatizanții săi să se mobilizeze.

Ceilalți candidați nu au anunțat încă dacă au reușit să adune cele 200.000 de semnături. Activi sunt Ramona Ioana Bruynseels, susținută de PPU,  Teodor Paleologu din partea PMP dar și Alexandru Cumpănașu, intrat în cursă în urmă cu două săptămâni.

Alți doritori de a intra în competiția pentru președinția României sunt: Viorel Cataramă – candidat Partidul Dreapta Liberală (PDL), Sebastian Popescu – Partidul Noua Românie (PNR), John Ion Banu Mușcel din partea Partidului Națiunea Română, Cătălin Berenghi – susținut de Partidul DAC, Claudiu Crăciun – candidat din partea Demos, Gheorghe Funar, susținut de Partidul România Noastră, Kelemen Hunor – UDMR, Ninel Peia, susținut de Partidul Neamului Românesc, dar și independenții: Florentin Pandele, Miron Cozma, Bogdan Stanoevici, Avram Iancu, Emanuel Onoriu și Dorin Dimitrie Stoichescu.

Potrivit calendarului alegerilor prezidenţiale, aprobat recent de Guvern, pe 22 septembrie, ora 24:00, e termenul limită pentru depunerea candidaturilor și respectiv a listelor cu minim 200.000 de semnături.

Calendarul alegerilor prezidențiale

Primul tur al alegerilor prezidențiale are loc pe 10 noiembrie, iar al doilea pe 24 noiembrie. De asemenea, cetățenii români din străînătate pot vota, în primul tur al prezidențialelor, în zilele de 8, 9 și 10 noiembrie, iar în al doilea tur pe 22, 23 și 24 noiembrie.

Calendarul alegerilor și datele limita sunt următoarele:

2 septembrie 2019: depunea la BEC a protocolului de constituire a unei alianțe electorale,
15 septembrie 2019: înregistrarea în registrul electoral că alegător în străinătate, respectiv că alegător prin corespondență,
22 septembrie 2019, ora 24: depunerea candidaturilor și comunicarea către BEC a semnelor electorale
12 octombrie: începerea campaniei electorale
8 noiembrie, orele 12.00-21.00, prima zi a votării în străinătate
9 noiembrie, ora 07.00, se încheie campania electorală în țară
9 noiembrie, orele 7-21: a două zi a votării în străinătate
10 noiembrie, orele 7-21: a treia zi de votare în străinătate și începerea votării în țară
10 noiembrie, ora 21.00 se încheie alegerile atât în țară, cât și în străînătate, iar alegătorii care la ora 21.00 se află în secțiile de votare, precum și cei care se află la rând în afară secțiilor de vot, pot să-și exercite dreptul de vot până la ora 23.59

Ce prevede Constituția cu privire la mandatul președintelui ales:

Art. 83 din Constituție prevede următoarele:

(1) Mandatul președintelui României este de 5 ani și se exercită de la data depunerii jurământului.

(2) Președintele României își exercită mandatul până la depunerea jurământului de Președintele nou ales.

(3) Mandatul președintelui României poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă.

Foto: INQUAM PHOTOS/Alexandra Pandrea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW