Friday, June 14, 2024
Jurnalism corect


Candidații la funcția de procuror european susțin astăzi concursul/ Procedura a fost reluată după ce fostul ministru Tudorel Toader i-a refuzat pe toți cei înscriși

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 9 iulie 2019 Etichete: , , , ,

Opt magistrați și-au depus candidatura la concursul pentru funcția de procuror european, concurs care are loc astăzi, la Ministerul Justiției. Aceştia sunt Cătălin-Laurențiu Borcoman, Marius Bogdan Bulancea, Constantin Claudiu Dumitrescu, Laura Ecedi Stoisavlevici, Daniel – Constantin Horodniceanu, Elena Hach, Nolden Nicoleta și Radu Răzvan – Horațiu.

Este pentru a doua oară când Ministerul Justiției organizează concursul pentru funcția de procuror european. Prima dată, concursul a avut loc în perioada în care Ministerul Justiţiei era condus de Tudorel Toader. Ministrul de atunci i-a refuzat pe toţi cei cinci candidaţi.
Daniel Constantin Horodniceanu, Cătălin Laurenţiu Borcoman, Marius Bogdan Bulancea, Laura Ecedi Stoisavlevici şi Elena Hach sunt magistraţii care s-au înscris în cursa precedentă.

Potrivit unor surse judicare, printre favoriţi se află Nicoleta Nolden, judecătoare la Curtea de Apel Bucureşti. Ea este cea care a admis acțiunea procuroarei Puiu Zarafina de la Secția specială de investigare a magistraților. În decizia judecătorilor, se arată că Secția pentru procurori a CSM este obligată să-i permită procuroarei să-și continue activitatea și după împlinirea vârstei de pensionare de 65 de ani.
„Respinge ca neîntemeiate excepțiile lipsei calității procesual pasive aparatului a inadmisibilității cererii de suspendare. (…) Anulează Hotărârea nr 518/2019 a secției de procurori din cadrul CSM și obligă pârâtul să acorde reclamantei avizul anual pentru menținerea în funcție după împlinirea vîrstei de 65 de ani.(…) Executorie de drept în ceea ce privește suspendarea”, se arată în decizia judecătorilor Curții de Apel București.
Procurorul Zarafina Puiu, în vârstă de 64 de ani, de la Secția pentru investigarea infracțiunilor din Justiție, nu a mai primit avizul CSM pentru menținerea în funcția de magistrat, după împlinirea vârstei de 65 de ani. Ea a contestat decizia CSM în instanță, care i-a dat dreptate. Zarafina Puiu a cerut suspendarea și anularea deciziei CSM.
Zarafina Puiu conduce ancheta împotriva procurorului Andrei Bodeanu, șeful DNA Constanța, cunoscut după ce a trimis în judecată mai mulți afaceriști și politicieni, precum Radu Mazăre.

Candidaţii vor susţine interviul în ordine alfabetică, în cadrul a două sesiuni – prima va începe la ora 10,00, iar a doua la ora 16,00, deoarece ministrul trebuie să participe la şedinţa de Guvern, programată la ora 13,00.

 

Comentarii