Monday, June 17, 2024
Jurnalism corect


Campanie Salvați Copiii: Acces nelimitat al adolescenților la programe de educație pentru sănătate, fără acordul părinților

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 15 martie 2024

O campanie intitulată „Vrem educație pentru sănătate în școli!”, prin care se cere acces nelimitat al adolescenților de peste 14 ani la programe de educație pentru sănătate, fără acordul părinților, a fost anunțată joi, 14 martie, de organizația Salvați Copiii România, potrivit Agerpres

„Educaţia pentru sănătate este un drept al adolescenţilor, nu o stigmă socială. Este important să acţionăm în beneficiul copiilor noştri, şi nu în virtutea unor prejudecăţi sociale care îi pot pune pe copii în situaţii de risc. Accesul la informaţie înseamnă sănătate, cunoaştere a drepturilor şi securitate”, spune Andreea Raicu, ambasadorul campaniei, după cum se arată într-un comunicat de presă al Organizației Salvați Copiii.

Conform sursei citate, la vârsta de 15 ani, unul din patru băieţi români (24%) şi una din şapte fete (14%) au declarat că au avut contact sexual. Totodată, unul din patru adolescenţi care fac sex nu folosesc metode de protecţie.

„La nivelul Uniunii Europene, aproape jumătate din naşterile la mame sub 15 ani (45%) se înregistrează în România. Danemarca, ţară care a introdus cel mai devreme în lume educaţia sexuală în şcoli (1930), înregistrează una dintre cele mai scăzute rate a naşterilor la adolescente între 15 şi 19 ani, de peste opt ori mai mică decât cea a adolescentelor din România (la nivelul anului 2017). (…) La nivelul Uniunii Europene, 20 de state au inclus în curriculum-ul şcolar educaţia pentru sănătate, cu participare obligatorie, care include şi componenta educaţiei sexuale”, se mai arată în comunicat.

În România, precizează Salvaţi Copiii, Parlamentul a adoptat, în 2022, modificări ale Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, stabilind că în unităţile şcolare se vor derula sistematic din clasa a VIII-a, cu acordul scris al părinţilor, programe de educaţie pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor.

„În lipsa educaţiei pentru sănătate, luând în considerare şi lipsa abilităţilor majorităţii părinţilor români de a face în mod adecvat educaţie sexuală în familie, copiii şi adolescenţii vor rămâne captivi fie mediului online în care sexualitatea capătă forme extrem de periculoase şi abuzive, fie grupului de prieteni, la fel de defectuos informaţi şi pregătiţi să-şi ofere sfaturi în acest domeniu sensibil”, susţine organizaţia.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW