Monday, July 22, 2024
Jurnalism corect


DOCUMENT Camera Deputaților a votat înfiinţarea unei comisii care va ancheta achiziţiile publice din pandemie

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 3 noiembrie 2021

Camera Deputaților a votat în plenul de miercuri, 3 noiembrie, înfiinţarea unei Comisii parlamentare de anchetă privind achiziţiile publice efectuate în sectorul sanitar în timpul stărilor de urgenţă şi de alertă pe teritoriul României. Solicitarea pentru înfiinţarea acestei comisii a fost făcută de grupul parlamentar al AUR.

Au fost 207 de voturi „pentru”, 82 „împotrivă”, o abţinere, iar 10 deputaţi nu au votat, conform News.ro.

Astfel, vor fi luate în vizor toate achizițiile publice făcute Ministerul Sănătății și DSP-uri în timpul pandemiei de SARS-CoV-2.

„Camera Deputaților adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1. – (1) Se înființează Comisia parlamentară de anchetă privind achizițiile publice efectuate în sectorul sanitar în timpul stărilor de urgență și de alertă pe teritoriul României de către Ministerul Sănătății, direcțiile de sănătate publică și de alte instituții din subordinea Ministerului Sănătății, denumită în continuare Comisia de anchetă.

(2) În sensul prezentei hotărâri, prin sintagma „achiziții publice” se înțelege achizițiile publice de consumabile medicale, diferite echipamente de protecție, dezinfectanți, măști și mănuși sanitare, dar și alte produse destinate combaterii efectelor cauzate de pandemia de COVID-19, în continuare denumite bunuri, realizate în regim de urgență, de către autoritățile și instituțiile publice menționate la alineatul anterior”, se arată în proiectul de hotărâre pentru înfiinţarea comisiei.

Comisia de anchetă va fi formată din 15 membri și este împuternicită să facă audieri, lucrările acesteia fiind publice.

Proiectul de Hotărâre pentru înfiinţarea unei Comisii parlamentare de anchetă privind achiziţiile publice efectuate în sectorul sanitar în timpul stărilor de urgenţă şi de alertă pe teritoriul României (PHCD 75/2021):

 

„Date fiind numeroasele informaţii şi polemici care au fost vehiculate sau expuse în spaţiul public, referitoare la achiziţiile în regim de urgenţă de consumabile medicale, diferite echipamente de protecţie, consumabile medicale, dezinfectanţi, măşti şi mănuşi sanitare, alte produse destinate combaterii efectelor generate de pandeia de COVID, considerăm necesară anchetarea, la nivel parlamentar, a achiziţiilor publice, precum şi dacă au fost respectate principiile juridice şi etice care constituţie temeiul acestor proceduri: legalitatea, transparenţa competitivitatea, tratamentul egal.

Comisia de anchetă va avea drept obiective investigarea potenţialelor situaţii incompatibile cu legislaţia în vigoare, a eventualelor abuzuri comise de factorii de decizie, a suspiciunilor rezonabile care au circulat în mass-media încă de la debutul stării de urgenţă, în martie anul trecut. Rolul Comisiei de anchetă va fi de a stabili responsabilităţile referitoare la comiterea de abuzuri şi fapte care au exedat cadrul legal, dar şi rolul pe care l-au avut anumiţi decidenţi la nivel guvernamental sau în alte instituţii aflate în subordinea ministerelor în punerea în aplicare a procedurilor de achiziţie publică cu încălcarea dispoziţiilor legale”, se arată în solicitarea AUR.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW