Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Fostul director Microsoft România, Călin Tatomir, condamnat la șase ani de închisoare UPDATE

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 8 februarie 2024

UPDATE Polițiștii din Capitală l-au depistat joi, 8 februarie, pe Călin Tatomir pe raza municipiului București. Acesta urmează să fie încarcerat într-un penitenciar.

Știrea inițială

Curtea de Apel București a pronunțat, astăzi, hotărârea finală în dosarul de evaziune fiscală, în care au fost trimiși în judecată mai mulți șefi din industria IT. Fostul șef al Microsoft România, Călin Tatomir, a primit o condamnare definitivă la șase ani de închisoare.

În fond, fostul director al Microsoft România, Călin Tatomir  a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru evaziune fiscală, dar Curtea de Apel București i-a scăzut cu trei ani pedeapsa finală.

”Reține aplicarea dispozițiilor art.75 alin.2 lit.b Cod penal în favoarea inculpatului Tatomir Cătălin. Reduce cuantumul pedepsei principale aplicate față de inculpatul Tatomir Cătălin pentru comiterea infracțiunii prevăzute de art.9 alin.1 lit.c și alin.3 din Legea nr.241/2005, modificată prin Legea nr.50/2013, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal, art.75 alin.2 lit.b Cod penal, art.76 alin.1 Cod penal și art.5 Cod penal, de la 9 ani închisoare la 6 (șase) ani închisoare”, potrivit hotărârii.

Aceeași pedeapsă a primit-o și omul de afaceri Norbert Hauser, cunoscut drept colecționar de covoare și proprietar al Galeriei Buhara. Tatomir și Hauser au scăpat de acuzația de constituirea unui grup infracțional organizat ca urmare a intervenției prescripției răspunderii penale pentru această faptă.

Valeriu Cristian Arsenie, liderul grupului infracțional, a primit o condamnare la 12 ani de închisoare pentru complicitate la evaziune fiscală în perioada 2004 – 2014.

Cezar Florin Golumbeanu, fost director al Novensys, unul dintre principalii actori pe piața IT la momentul respectiv, a fost și el trimis în judecată în acest dosar. Cu toate acestea, Golumbeanu a scăpat de răspunderea penală în urma prescripției. Între timp, compania Novensys s-a transformat în SC Vertivi Management și este parte responsabilă civil în acest dosar.

Acuzațiile procurorilor DIICOT se concentrează pe faptul că inculpații au folosit o rețea de firme fantomă controlată de Valeriu Cristian Arsenie pentru a încheia contracte între firmele lor și aceste firme fantomă (care nu aveau activitate reală) pentru a extrage fonduri din societățile pe care le controlau.

În cazul lui Tatomir, care a devenit șeful Microsoft România în 2008, acuzațiile de evaziune fiscală, cu 8 acte materiale, se referă la perioada 2004 – 10 februarie 2014 și sunt legate de propria sa firmă, CCT.

 

Foto: Ionuț Mureșan/ Ziare.com

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW