Monday, September 20, 2021
Jurnalism corect


Călin Popescu Tăriceanu, la mâna senatorilor: Dosarul DNA, caz de retorsiune politică

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 3 iunie 2019 Etichete: , , ,

Cererea DNA de încuviințare a urmăririi penale în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu este dezbătută, luni, în plenul Senatului. Președintele Senatorului susține că dosarul lui este un caz de retorsiune politică, făcând trimitere la cauza în care a fost anchetat și la criticile aduse constant procurorilor.

„Pozitiile antagonice al PÎCCJ sunt de notorietate, e binecunoscut ca acelasi parchet a realizat o alta ancheta impotriva mea si a dispus trimiterea in judecata. Acele acuzatii au fost respinse de ÎCCJ, care a constatat ca faptele nu exista. Decizia contureaza netemeinicia acuzatiilor aduse de DNA la adresa mea. Exista elemente concrete care sa indice existent unui caz de retorsiune politice”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu în plenul Senatului.
Tăriceanu a invocat nereguli privind acuzațiile din dosar, precum și alte cause în care acuzațiile DNA nu s-au susținut, precum cele în care au fost judecați Toni Greblă, Victor Ponta sau Dan Radu Rușanu.

Ce spun reprezentanții Puterii și ai Opoziției

„Nu discutăm despre vinovăția lui Călin Popescu Tăriceanu, verdictele le dau judecătorii, treaba noastră este să nu blocăm activitatea de urmărire penală, să respectăm prin vot separația puterilor în stat. Nu spunem că domnul Călin Popescu Tăriceanu e vinovat, de același tratament trebuie să beneficieze orice cetățean de la vlădică la opincă”, a spus senatorul liberal Florin Cîțu.

„E important ca justiția să fie înfăptuită în sala de judecată, rolul nu este de a bloca demersurile judiciare. Pentru domnul Tăriceanu, un domn cu aspirații prezidențiale, este esențial să avem concluzia, de a scăpa de aceste acuzații. E vital să știm dacă al doilea om în stat este sau nu dincolo de orice suspiciune de primire de mită.

Vă considerați o victimă persecutată politic pentru că ați promovat mai multe proiecte de lege. Atenție, toate au fost declarate neconstituționale. Nu ați realizat plăți fără achiziția unui comision de 10%. Adevărul trebuie aflat fără întârziere, se poate afla doar în fața magistraților, în fața instanțelor.

E dreptul nostru să ridicăm astăzi imunitatea”, a declarat George Dircă, senator USR.

„Nimeni din această sală nu poate invoca lipsa de pregătire juridică, de informații, ca să spună am votat politic. Abia asta e imixtiunea politicului în justiție, când invocați votul din 26 mai. (..) Nu am nimic împotrivă ca cei care au primit mită să fie judecați. Senatul ar trebuie să ceară în cunoștință de cauză nu din motive politice urmărirea penală, pentru că așa interpretăm un vot la alegeri sau referendum. (..) Această cerere, așa cum a fost formulată, susținută, în niciun caz nu poate să ducă la începerea urmăririi penale pentru Călin Popescu Tăriceanu”, a declarat Şerban Nicolae.

 

Acuzaţiile aduse de DNA

Călin Popescu Tăriceanu este acuzat de luare de mită, faptă ce ar fi fost comisă în perioada în care era premier al României.

Mai exact, Tăriceanu ar fi primit 800.000 dolari de la o firmă austriacă în schimbul intervenţiei sale pentru încheierea unor acte adiţionale la un contract derulat de companie.

Potrivit DNA, suma reprezenta un comision de 10 % din valoarea acestor acte adiţionale şi ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW