Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


Călin Popescu Tăriceanu, despre echipa guvernamentală: Remarc numărul scăzut al doamnelor în acest Cabinet

By Andreea Traicu , in Fara categorie Politic Stirile zilei , at 24 octombrie 2019 Etichete: , ,

Călin Popescu Tăriceanu are două reproșuri pentru echipa guvernamentală prezentată de premierul desemnat Ludovic Orban: numărul mic al femeilor din viitorul Executiv dar și prezența unui militar la conducerea Ministerului Apărării Naționale. 

În guvernul lui Ludovic Orban sunt 3 femei: Raluca Turcan – vicepremier, Monica Anisie – Ministerul Sănătății, Violeta Alexandru – Ministerul Muncii.

„Sigur, echipa guvernamentală o face premierul și el e responsabil pentru oamenii pe care îi consideră capabili să ducă la îndeplinire programul de guvernare asumat. Dar nu pot să nu remarc, în primul rând, numărul scăzut al doamnelor în acest Cabinet. Spre deosebire de ultimele guverne, acesta, cu doar trei, are probabil cel mai scăzut număr de femei. Cred că reprezentarea în instituțiile de conducere ale statului ar trebui să încurajeze prezența femeilor, să devină o constantă, respectând pe cât de mult se poate proporția dintre femei și bărbați. Nu sunt adeptul discriminării pozitive, nu susțin înființarea de portofolii special pentru femei, dar cred că reprezentarea lor proporțională trebuie încurajată”, scrie Călin Popescu Tăriceanu pe Facebook.

În opinia lui Călin Popescu Tăriceanu numirea șefului Marelui Stat Major la conducerea Ministerului Apărării Naționale este o greșeală.

„O altă observație ține de numirea de la Ministerul Apărării. Cu tot respectul pentru haina militară, dar a pune în funcția de ministru al Apărării un militar activ, ba chiar șeful oștirii, mi se pare o greșeală. Această decizie reprezintă un pas înapoi în privința angajamentelor euro-atlantice asumate de România cu privire la controlul civil asupra forțelor armate. Niciodată, de un sfert de secol încoace, la conducerea politică a armatei nu s-a mai numit un cadru activ.

Să ne amintim că marele politolog britanic Samuel Finer avertiza acum decenii bune că implicarea militarilor în politică se produce atunci când instituţiile politice civile se dovedesc incapabile să se ridice la înălțimea misiunii lor, când sunt delegitimate. Nu cred că ne aflăm într-o asemenea situație și nu cred, în consecință, că e bine să se dea public asemenea mesaje, fie ele și neintenționate”, precizează Tăriceanu.

Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More on that Topic: mainnews.ro/calin-popescu-tariceanu-despre-echipa-guvernamentala-remarc-numarul-scazut-al-doamnelor-in-acest-cabinet/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW