Monday, May 17, 2021
Jurnalism corect


SURSE Călin Popescu Tăriceanu, citat la Parchetul General

By Robert Madaianu , in Justitie Politic , at 9 martie 2020 Etichete: , ,

Fostul șef al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost citat la Parchetul General, pentru marți, ora 16:30, potrivit unor surse mainnews.ro. Liderul ALDE este suspect de abuz în serviciu în dosarul în care anchetatorii cercetează cum și-a păstrat senatorul Cristian Marciu mandatul, deși a fost declarat incompatibil.

În luna ianuarie a anului 2020, Călin Popescu Tăriceanu a fost pus sub acuzare de procurorii de la Parchetul General, pentru abuz în serviciu. Liderul ALDE declara pe atunci că procuratura nu este în măsură să înțeleagă care sunt mecanismele de funcționare ale Parlamentului: „Cred că este o neînțelegere din cauza unei abordări simpliste a legii și a modului în care funcționează aceste instituții”, spunea Tăriceanu.

„Am fost ieri ( 29 ianuarie n.r.) la Parchetul General, mi s-a adus la cunoștință calitatea de suspect într-un dosar penal. Este vorba despre o incompatibilitate a unui membru al Senatului care a fost decisă de ANI și Parchetul General consideră că eu sunt vinovat că nu l-am dat afară pe domnul senator. Aceste chestiuni legate de statul senatorilor sunt reglementate într-o lege care se completează cu prevederile regulamentului de funcționare ale Camerei și Senatului. Știu regulamentul bine de tot. Eu am zis că poate am avut o scăpare. Am luat toate actele care au fost făcute în acest dosar de Senat, am verificat și care sunt atribuțiile președintelui Senatului: el nu este șeful Senatului, nu are un rol executiv, dacă are o problemă cu un senator nu poate să îl dea afară”, a mai declarat, în ianuarie, Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu: Procuratura nu este în măsură să înțeleagă care sunt modalitățile de funcționare ale Parlamentului

Acesta a explicat care sunt pașii pe care președintele Senatului îi urmează atunci când apare o situație de incompatibilitate:

„Se pune pe ordinea de zi a Biroului Permanent, am făcut-o, Biroul Permanent o trimite la comisia juridică, am făcut-o, Comisia Juridică trebuie să întocmească un raport, raportul se va duce la cunoștința plenului care votează. Toți acești pași i-am îndeplinit riguros. Există documente, mai mult de atât am făcut și declarații publice la momentul acela.

Părerea mea este că procuratura nu este în măsură să înțeleagă care sunt mecanismele de funcționare ale Parlamentului. Dacă sunt si alte considerente nu știu. Am cerut dosarul sa îl studiez. Voi pregăti anumite documente”, mai spunea fostul șef al Senatului.

Context

Procurorii de la Parchetul General verifică situația senatorului Cristian Marciu, declarat incompatibil printr-o decizie definitivă, din martie 2015, a instanței. Anchetatorii trebuie să stabilească de ce acesta și-a păstrat funcția din Parlament, în ciuda verdictului Înaltei Curți.

Potrivit legii, Marciu trebuia să-și piardă funcția de senator și oricare altă funcție publică pe care o deținea, pierzându-și și dreptul să mai ocupe un astfel de post vreme de 3 ani.

La doi ani după decizia Înaltei Curți, în martie 2017, Agenția Națională de Integritate (ANI) a cerut Senatului, la vremea aceea condus de Călin Popescu-Tăriceanu, să constate încetarea calității de senator a lui Cristian Marciu, lucru care nu s-a întâmplat.

Tăriceanu a susținut, de curând, ca sesizarea ANI a fost trimisă Comisiei Juridice și că nu a venit un răspuns până și-a încheiat el mandatul.

Inquam Photos / George Calin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW