Tuesday, November 30, 2021
Jurnalism corect


Procurorii au extins ancheta în dosarul lui Călin Popescu Tăriceanu/ Fostul șef al Senatului, cercetat și pentru complicitate la uzurpare

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Opinii Stirile zilei , at 10 martie 2020 Etichete: , ,

Fostul șef al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, s-a prezentat ,marți, la ora 16.00, la Parchetul General, în dosarul în care este suspect de abuz în serviciu și în care anchetatorii cercetează cum și-a păstrat Cristian Marciu mandatul de senator, deși a fost declarat incompatibil, pentru a i se aduce la cunoștință faptul că procurorii au extins ancheta și pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la uzurpare.

Liderul ALDE susține că ancheta procurorului este neconstituțională și nelegală și i-a cerut fie să claseze dosarul „din lipsă de probe”, fie să „ îl trimită cu rapiditate în instanță, pentru că acolo mă pot apăra”.

„O astfel de anchetă este neconstituțională și nelegală. I-am explicat că am respectat toate prevederile legale din Legea 96/2006 precum și regulamentul de funcționare și organizare a Senatului care stabilește în mod clar care sunt atribuțiile președintelui. Acuzația de abuz în serviciu este o invenție, pentru că parlamentarii nu pot fi acuzați ca un funcționar, noi nu avem atribuții de serviciu, ci cu totul și cu totul alte obligații, care derivă din exercitarea mandatului de parlamentar.

Extinderea anchetei și a acuzației cu privire la complicitate la uzurpare de calități oficiale este o dovadă că doamna procuror nu este dispusă să înțeleagă argumentele juridice și să analizeze în profunzime care sunt prevederile legale și regulamentare în materie, are o idee care este deja preconcepută, și având în vedere că acuzațiile sunt neclare, i-am solicitat să dea dovadă de dirijență maximă în acest dosar, fie îl clasează, fie i-am cerut să îl trimită cu rapiditate în instanță pentru că acolo mă pot apăra”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Context

În luna ianuarie a anului 2020, Călin Popescu Tăriceanu a fost pus sub acuzare de procurorii de la Parchetul General, pentru abuz în serviciu.

Procurorii de la Parchetul General verifică situația senatorului Cristian Marciu, declarat incompatibil printr-o decizie definitivă, din martie 2015, a instanței. Anchetatorii trebuie să stabilească de ce acesta și-a păstrat funcția din Parlament, în ciuda verdictului Înaltei Curți.

Potrivit legii, Marciu trebuia să-și piardă funcția de senator și oricare altă funcție publică pe care o deținea, pierzându-și și dreptul să mai ocupe un astfel de post vreme de 3 ani.

La doi ani după decizia Înaltei Curți, în martie 2017, Agenția Națională de Integritate (ANI) a cerut Senatului, la vremea aceea condus de Călin Popescu-Tăriceanu, să constate încetarea calității de senator a lui Cristian Marciu, lucru care nu s-a întâmplat.

Tăriceanu a susținut că sesizarea ANI a fost trimisă Comisiei Juridice și că nu a venit un răspuns până și-a încheiat el mandatul.

sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW