Saturday, April 20, 2024
Jurnalism corect


Călin Popescu Tăriceanu a fost achitat de Instanţa supremă într-un dosar de abuz în serviciu

By Diochetanu Andreea , in Justitie Stirile zilei , at 7 decembrie 2021

Călin Popescu Tăriceanu a fost achitat marți, 7 decembrie, de Înalta Curte de Casație și Justiție, în dosarul în care procurorii l-au trimis în judecată pe fostul prim-ministru pentru că nu a vacantat postul unui senator PSD, Cristian Marciu, declarat incompatibil. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în 10 zile.

În acelaşi dosar a fost achitat şi fostul senator Cristian Marciu.

Tăriceanu este acuzat de abuz în serviciu și complicitate la infracțiunea de uzurpare de calități oficiale, iar Marciu de săvârșirea infracțiunii de uzurpare de calități oficiale.

„Conform art.396 alin. (5) Cod de procedură penală:

-În baza art.16 alin.(1) litera a) Cod procedură penală, achită inc. Popescu – Tăriceanu Călin – Constantin – Anton – pentru săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin. (1) Cod penal.

-În baza art.16 alin.(1) litera b) teza I Cod procedură penală, achită inc. Popescu – Tăriceanu Călin – Constantin – Anton pentru complicitate la infracțiunea de uzurpare de calități oficiale, prevăzută de art. 48 alin. (1) Cod penal raportat la art. 258 alin. (1) Cod penal.

– În baza art.16 alin.1 litera b) teza I. Cod procedură penală, achită inc. Marciu Ovidiu – Cristian – Dan – pentru săvârșirea infracțiunii de uzurpare de calități oficiale, prevăzută de art. 258 alin. (1) Cod penal. În baza art.397 alin.(1) Cod procedură penală raportat la art.19 Cod procedură penală respinge acțiunea civilă privind pretențiile formulate prin constituirea de parte civilă de către Matei Cristian. Conform art.275 alin.(3) Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu apel termen de 10 zile de la comunicare. Pronunțată în ședință publică, azi, 07 decembrie 2021”, se arată în hotărârea instanţei.

Context

Parchetul general l-a trimis în judecată, la finalul anului trecut, pe Călin Popescu Tăriceanu pentru abuz în serviciu şi complicitate la uzurpare de calităţi oficiale. Anchetatorii l-au acuzat pe fostul prim-ministru că nu a vacantat locul de senator al lui Cristian Marciu, aflat în incompatibilitate, ca urmare a unei decizii definitive a instanţei.

În data de 9 noiembrie, chiar Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a cerut achitarea lui Tăriceanu.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW