Călin Georgescu deține un apartament și o vilă de sute de mii de euro în Austria / Afaceri cu gruparea controlată de Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu
Deși în aparițiile publice este un critic vehement al Occidentului, candidatul la președinție Călin Georgescu a investit mai mulți bani în Europa decât în România. Familia Georgescu și-a petrecut mare parte din ultimii ani în Austria, unde a și investit sute de mii de euro în imobiliare, relatează Rise Project.
Împreună cu jurnaliştii de investigaţie ai publicației Profil, din Austria, jurnaliștii Rise au identificat câteva dintre achiziţiile făcute de cuplul Georgescu în ultimii 15 ani.
Prima tranzacție are loc în 5 iunie 2011, când familia Georgescu semnează un contract de vânzare cumpărare pentru un apartament în valoare de 110.000 de euro, într-o localitate de lângă Viena. În acest moment, Călin Georgescu începe al doilea an de activitate în poziția de raportor la ONU.
Imaginile satelitare sugerează că vechea clădire, pe care a cumparat-o familia Georgescu, a fost demolată și în locul ei a fost construită o nouă vilă.
Cinci luni mai târziu, în 3 noiembrie 2011, soții Georgescu cumpară a doua proprietate în Austria. Este vorba despre o vilă pentru care plătesc 410.000 de euro. Imobilul se află în Alland, localitate pitorească care se întinde pe niște coline împădurite la doar 30 kilometri de Viena.
Afaceri cu gruparea Mazăre – Constantinescu
Documentele obținute de RISE și cronologia tranzacțiilor sugerează că parte din bani ar fi venit din România, unde cuplul Georgescu a făcut primul milion de euro cu o altă tranzacție imobiliară. Banii au venit de la un membru al tandemului PSD Radu Mazăre – Nicușor Constantinescu, grupare care numără ani grei de închisoare pentru corupție, multe retrocedări ilegale și combinații imobiliare pe litoral.
În 25 iulie 2011, omul de afaceri Husein Ozghen, apropiatul grupării din Constanța, cumpără cu 4.27 milioane de RON (aproape 1 milion de euro) o proprietate imobiliară, iar banii sunt încasați de Cristela Georgescu, soția candidatului la prezidențiale.
Era o vilă din Corbeanca de 126 mp și un teren de 533 mp. În istoricul acestei proprietăți figurează Andrei Deak de la care Cristela Georgescu achiziționase în 2006 un imobil cu doar 23.000 de euro.
Contactat telefonic, Andrei Deak și-a amintit mai greu detaliile tranzacției. Dar, a confirmat-o.
Patru luni mai târziu, în 10 noiembrie 2011, drumurile notariale ale familiei Georgescu se intersectează din nou cu cele ale lui Husein Ozghen într-o tranzacție mai modestă. De această dată, vânzătorul este Aneta Georgescu, mama lui Călin Georgescu, de la care Ozghen cumpără un apartament cu trei camere dintr-un bloc comunist de patru etaje din zona policlinicii Titan, sectorul 3.
Prețul a fost de de 100.000 euro. Dar Aneta Georgescu a primit drept de uzufruct, după vânzare, adică să poată locui acolo în continuare. Tot acolo își declarase domiciliul și Călin Georgescu, așa cum rezultă din datele de la Registrul Comerțului. Ozghen revinde apartamentul cinci ani mai târziu.
Ne-am dus la fața locului ca să obținem mai multe date despre istoria acestui apartament. Am aflat că în tinerețe Călin Georgescu și fosta lui soție au locuit acolo pentru o perioadă scurtă de timp, împreună cu părinții acestuia.
La momentul celor două tranzacții din 2011, Cristela Georgescu era angajată la CitiBank România, iar Călin Georgescu ieșise de doar un an dintr-o firmă în care a fost înlocuit de Vasile Dănuţ Precup, un alt apropiat al omului de afaceri Sorin Strutinsky ( membru tradițional al grupării Mazăre). Precup a fost și unul dintre acționarii din mega proiectul rezidențial de la malul mării, Mamaia Investments, o investiție estimată la 170 de milioane de euro, aflată atunci în fază de autorizări.
Proiectul nu s-a mai concretizat. Terenul pe care urma să fie dezvoltat a făcut obiectul investigației DNA, fiind pe lista retrocedărilor abuzive din dosarul pentru care Radu Mazăre a fost condamnat la 9 ani de închisoare. În afară de Precup, în Mamaia Investments au mai fost acționari doi investitori portughezi și două companii Austriece acum lichidate.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii