Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Calendarul alegerilor 2024- când vom merge la vot

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 22 februarie 2024 Etichete: , , ,

Calendarul alegerilor pentru anul 2024 în România a fost definitivat de coaliția formată din PSD și PNL, marcând prima oară când toate scrutinele se vor desfășura în același an.

După peste o lună de discuții, cele două partide au convenit asupra unificării alegerilor locale cu cele europarlamentare. În consecință, pe data de 9 iunie, cetățenii români vor fi invitați să voteze atât pentru administrațiile locale, cât și pentru reprezentanții lor în Parlamentul European.

Totodată, coaliția formată din PSD și PNL a optat pentru organizarea anticipată a alegerilor prezidențiale din 2024, stabilindu-le pentru luna septembrie (în comparație, scrutinul din 2019 s-a desfășurat pe 10 și 24 noiembrie).

Alegerile parlamentare urmează să aibă loc în luna decembrie (în 2020, au avut loc pe 6 decembrie).

Calendarul alegerilor din 2024

9 iunie 2024 – alegeri locale și alegeri europarlamentare;
posibil septembrie 2024 – alegeri prezidențiale;
8 decembrie 2024 – alegeri parlamentare.

În contextul alegerilor prezidențiale, prim-ministrul Marcel Ciolacu a dezvăluit că se analizează trei posibile perioade pentru desfășurarea celor două tururi de scrutin: 1 și 15 septembrie, 8 și 22 septembrie, sau 15 și 29 septembrie.

În cadrul unei conferințe de presă alături de premierul Marcel Ciolacu, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a admis că tema organizării alegerilor prezidențiale în luna septembrie a fost abordată în discuțiile Coaliției, însă subiectul nu a fost tratat și în întâlnirea cu liderii locali.

„În BPN am obținut mandat doar pentru comasarea alegerilor europarlamentare, locale și listă comună. Nu am discutat despre calendarul desfășiurării alegerilor prezidențiale și generale. Am discutat cu domnul premier, au luat o decizie în acest sens. După ce finalizăm toate etapele acestea pregătitoare, în momentul când vor fi gata să emită o OUG sau o HG privind calendarul alegerilor, cu certitudine vom avea o întâlnire la nivelul BPN-ului și vom lua o decizie”, a afirmat Nicolae Ciucă, întrebat dacă le-a spus colegilor liberali despre prezidențiale în ședința de BPN.

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW