Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Calea ferată Cluj – Oradea – Frontieră Ungaria: CFR a desemnat câștigătorul pentru lotul 2

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 2 noiembrie 2022 Etichete: , ,

CFR a desemnat miercuri, 2 noiembrie, Asocierea RailWorks (Alstom, Aktor și Arcada) câștigătoare la licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare a lotului Aghireș – Poieni, parte a căii ferate Cluj Napoca – Oradea – Frontieră Ungaria. 

Oferta depusă de Asocierea Railworks are o valoare de 1,53 miliarde lei fără TVA. Dacă în următoarele 10 zile nu vor fi depuse contestații, CFR va putea încheia contractul.

Durata de implementare a contractului este de 3 ani și 6 luni pentru proiectare și execuția lucrărilor. După finalizarea lucrărilor viteza de circulație va fi de până la 160 km/h pentru trenurile de călători, respectiv 120 km/h pentru cele de marfă.

Toate loturile au câștigători

Finanțarea întregului proiect de modernizare a căii ferate Cluj Napoca – Oradea – Frontieră Ungaria, având o lungime de 166 km, este asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Valoarea estimată a lucrărilor este de aproximativ 7,5 miliarde lei fără TVA.

Pe 20 octombrie, CFR a desemnat constructorii pe celelalte trei loturi. Lotul 1 a fost câștigat tot de Asocierea RailWorks, lotul 3 Poieni – Aleșd de Asocierea FCC Construcccion – Gulermak, în vreme ce lotul 4 a fost adjudecat de Asocierea Webuild – Impresa Pizzarotti – Salcef.

Modernizare din temelii

Proiectul cuprinde și modernizate stațiilor, haltelor de mișcare, modernizarea clădirilor stațiilor de călători, inclusiv construirea de pasarele şi tuneluri pietonale, ridicarea nivelului peroanelor, modernizarea podețelor, repararea sistemului de drenaj, îmbunătățirea terasamentelor, modernizarea instalațiilor de electrificarea.

În același timp, vor fi montate instalații de centralizare electronică noi și va fi introdus sistemul de siguranță ERTMS (ETCS nivel 2 + GSM-R).

Cel mai rapid tren de călători parcurge cei 152 km ai căii ferate Cluj Napoca – Oradea în 2 ore și 32 minute. După finalizarea acestei investiții, durata parcursului ar putea fi sub o oră și 30 minute.

Sursa foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW