Thursday, May 30, 2024
Jurnalism corect


Calea ferată Cluj-Napoca – Suceava: CFR a semnat contractul pentru proiectarea tronsonului Pojorâta – Suceava

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 15 aprilie 2022

CFR SA a încheiat vineri, 15 aprilie cu asocierea Baicons Impex – ISPCF SA contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitatea și a proiectului tehnic în vederea modernizării tronsonului de cale ferată Pojorâta – Suceava. Viteza maximă de circulație ar urma să crească la 160 km/h pentru trenurile de călători, respectiv la 120 km/h pentru cele de marfă. 

Valoarea contractului este de 35,7 milioane lei, fără TVA, finanțarea fiind asigurată Fondul de Coeziune prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei – CEF Sector Transport, în procent de 85% din valoarea eligibilă, și buget de stat. Termenul de realizare a documentației este de 23 luni de la data emiteri ordinului de începere.

Întreaga cale ferată Cluj-Napoca – Suceava, în proiectare

Acesta a fost ultimul segment din calea ferată Apahida (Cluj-Napoca) – Suceava pentru care CFR nu desemnase un proiectant. Pentru Ilva segmentul Mică – Pojorâta (106 km), CFR a semnat contractul în luna ianuarie 2022 pentru suma de 49,3 milioane lei, fără TVA, în vreme ce pentru Apahida (Cluj-Napoca) – Ilva Mică contractul a fost semnat în martie 2022, valoarea acestuia fiind de 29,6 milioane lei, fără TVA.

Linia de cale ferată Apahida – Suceava, parte din rețeaua centrală TEN-T, asigură prin tronsoanele Coșlariu – Apahida și Suceava – Pașcani legătura între Coridorul Rin-Dunăre, ramura nordică (Curtici – Arad – Coșlariu – Sighișoara – Brașov – București – Constanța) și traseul fostului Coridor pan-european 9 (Giurgiu – București – Ploiești – Focșani – Bacău – Pașcani – Iași – Ungheni).

Foto: CFR Infrastructura

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW