Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


Cadoul pe care Putin şi l-a făcut de învestirea sa: Rusia a pus în funcţiune racheta intercontinentală Bulava cu lansare de pe submarin

By news.ro , in Stirile zilei , at 14 mai 2024

Rusia a pus în funcţiune racheta balistică intercontinentală Bulava, lansată de pe submarin, a anunţat marţi presa de stat, un element cheie în modernizarea arsenalului său nuclear, relatează Reuters.

Agenţia de ştiri TASS l-a citat pe proiectantul-şef al rachetei, Iuri Solomonov, care a declarat că punerea în funcţiune a acesteia a fost anunţată printr-un decret datat 7 mai, în aceeaşi zi în care preşedintele Vladimir Putin şi-a început un nou mandat de şase ani la Kremlin.

Putin a avertizat Occidentul încă de la începutul războiului din Ucraina că o intervenţie directă a trupelor NATO în această ţară ar putea declanşa un conflict nuclear. În martie, el a declarat totuşi că nu crede că Statele Unite „se grăbesc” spre această stare de fapt, dar forţele nucleare ale Rusiei sunt pregătite din punct de vedere tehnic.

Racheta Bulava a fost dezvoltată în cadrul unui program care a început în anii 1990 şi este proiectată pentru a fi desfăşurată pe submarinele ruseşti din clasa Borei.

În noiembrie anul trecut, Ministerul Apărării a declarat că unul dintre aceste submarine a testat cu succes lansarea Bulava, lansând-o dintr-o poziţie subacvatică din Marea Albă, în larrgul coastelor din nordul Rusiei, şi lovind o ţintă aflată la mii de kilometri distanţă, în peninsula Kamceatka, în Extremul Orient.

TASS a precizat că flotele ruseşti din nord şi din Pacific includ acum şapte submarine Borei şi fiecare transportă câte 16 Bulava.

Solomonov este proiectant-şef la Institutul de Inginerie Termică din Moscova, care a dezvoltat şi rachetele balistice intercontinentale ruseşti Topol-M şi Iars.

Potrivit Proiectului de apărare antirachetă de la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale cu sediul la Washington, Bulava are o rază de acţiune de 8.300 km şi o încărcătură utilă de până la 10 vehicule de reintrare cu ţinte multiple şi independente sau MIRV, capabile să livreze focoase nucleare către diferite ţinte.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW