Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

CAB s-ar putea pronunța vineri în dosarul dintre CNSAS și Traian Băsescu

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 20 septembrie 2019 Etichete: , , ,

Judecătorii Curții de Apel București s-ar putea pronunța, vineri, în dosarul în care Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Societății (CNSAS) cere stabilirea calității de colaborator al Securătății pentru fostul șef de stat.

CNSAS susține că, în perioada în care a fost colaborator al Securității, Traian Băsescu a activat sub numele „Petrov”. CNSAS susține că Băsescu dădea informații la Securitate despre comportamentul, atitudinea și poziția colegilor săi față de regimul comunist.

Pe rolul secției a VIII-a Contencios Administrativ și Fiscal a fost înregistrat, pe 29 mai, dosarul privind stabilirea calității de colaborator al Securătății al fostului președinte Traian Băsescu.

Fostul președinte al României Traian Băsescu s-a prezentat, pe 5 septembrie, la Curtea de Apel București în procesul deschis la inițiativa CNSAS. Soluția în procesul de atunci va fi anunțată vineri, 20 septembrie.

„Nu am știut că contrainformațiile militare erau Securitatea. Am crezut că e un serviciu al MApN.(…)Eu n-am considerat că cei de la contrainformații sunt de la Securitate, ei transmiteau informații acolo”, a declarat Traian Băsescu.

Probele CNSAS

CNSAS susţine că Traian Băsescu a devenit sursă a Securităţii încă din 1972, atunci când a devenit student al Institutului de Marină. Colaborarea s-ar fi încheiat oficial în 1976, iar în 1979 dosarul său ar fi fost distrus fără a fi microfilmat.

Consiliul îşi întemeiază acuzaţiile pe înscrisurile olografe depistate în alte dosare, dar şi pe faptul că numele ofiţerului de legătură se regăşte în Registratul jurnal pentru reţeaua informativă şi pe notele informative care ar fi fost transmise de Traian Basescu.

În dosar se precizează că la stabilirea identităţii dintre sursa Petrov şi Traian Băsescu s-au avut în vedere mai multe acte, unul pus la dispoziţie de SRI şi altul de Direcţia de siguranţă militară din MApN:
– fila 118 din volumul 5 al Registrului inventar arhiva al fondului rețea păstrat la Constanța, document pus la dispoziția CNSAS de SRI
– fila 64v și 65 din Registrul jurnal pentru rețea informative, act pus la dispoziția CNSAS de Direcția de siguranță militară din cadrul MApN
– cadrul de semnalare a dosarului de pe rola de microfilm corespunzătoare din fondul rețea păstrat la Constanța, predat CNSAS la data de 8.04.2019.

În dosar se precizează că, pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu ar fi furnizat informații prin care se denunțau activități potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenția de a pleca în străinătate și relații cu cetățeni străini.

„Prin furnizarea acestor informații, pârâul a conștientizat că asupra persoanelor la care s-a referit în delațiunile sale se pot lua măsuri de urmărire și verificare (încălcarea dreptului la viață privată, a dreptului la liberă circulație) și, prin urmare, a vizat această consecință”, se precizează în dosar.

Consiliu da exemplu o notă informativă din 5 mai 1975, care ar fi fost transmisă de Traian Băsescu, în urma căreia ofiţerul de legătură propune avizarea negativă a desemnării unui ofiţer pe navele româneşti ce urmau să plece în străinătate, întrucât din datele furnizate de ar fi rezultat că ar putea rămâne acolo. Potrivit actelor, nu s-a ţinut cont de propunere, iar doi ani mai târziu respectivul ofiţer ar fi avut aviz pentru deplasare.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *