Butoane de panică în spitale și camere de supraveghere în zonele ATI și UPU – propunere depusă în Parlament
Uniunea Salvați România (USR) a depus marți, 20 august, în Parlament, un proiect de lege care prevede ca spitalele, atât publice, cât și private, să fie dotate cu butoane de panică pentru pacienți și camere de supraveghere în zonele ATI, UPU și în sălile de operații.
„Zilele acestea, s-a împlinit un an de la moartea Alexandrei, tânăra care a murit după ce a strigat o noapte întreagă, într-o maternitate din Botoșani, să fie salvată și nu a auzit-o nimeni. Nu avea un buton de panică să o ajute. Proiectul pe care l-am depus va ajuta ca astfel de cazuri să nu se mai întâmple.
Camerele de supraveghere în spitale înseamnă un mijloc obiectiv de măsurare a calității actului medical. Nu este un sistem de supraveghere polițienesc. Nu vânăm pe cineva. Nu acesta este scopul legii. Scopul legii este să protejeze deopotrivă medici și pacienți. Știți că în multe sisteme UPU sunt pacienți recalcitranți care sar la bătaie la medici. Deci, este și o formă de protecție a medicilor”, a declarat deputatul USR Emanuel Ungureanu.
Potrivit inițiatorilor, camerele video vor fi amplasate astfel încât să asigure monitorizarea continuă a activităților medicale, fără a compromite intimitatea pacienților, iar înregistrările video vor fi stocate minimum 30 de zile, exclusiv pentru monitorizarea calității actului medical, investigarea unor eventuale incidente sau asigurarea securității pacienților și a personalului medical.
Amenzile pentru spitalele care nu vor respecta legea ar urma să fie cuprinse între 30 și 200 de mii de lei.
Tânără moartă cu zile în Spitalul din Botoșani
În urmă cu un an, Alexandra Ivanov (25 ani), însărcinată în 13 săptămâni şi mamă a trei copii, a murit, după o noapte de spitalizare la Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani, fără să primească îngrijiri medicale, în condiţiile în sarcina i se oprise din evoluţie.
Presa locală a publicat mesaje trimise de tânăra femeie atât medicului curant cât şi celui de gardă, în care se roagă de aceştia să o chiureteze, explicând că nu mai suportă durerile. Cazul a declanșat reacția vehementă a opiniei publice, iar câteva sute de persoane au ieșit în stradă la Botoșani pentru a protesta.
Dosarul morților suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon
Un nou caz cutremurător a zguduit România. Tribunalul București a hotărât la începutul acestei luni arestarea pentru 30 zile a două doctorițe de la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală, acuzate de uciderea cu premeditare a unui pacient.
În luna aprilie, directorul de îngrijiri al unității medicale a acuzat că la Secția de Anestezie-Terapie Intensivă (ATI) au decedat zeci de pacienți după ce le-a fost redusă intenționat doza de Noradrenalină, medicament care îi ține în viață pe bolnavii intubați.
Totul ar fi ieșit la iveală după ce o asistentă care s-a săturat să închidă ochii s-a decis să reclame ororile la directorul de îngrijiri.
Până acum, procurorii au informații certe cu privire la decesul unui bărbat de 54 ani, căruia medicii urmăriţi penal i-au scăzut intenţionat doza de noradrenalină, dar sunt investigate circa 20 de morți suspecte.
Concret, arată procurorii, pe 26 martie, Maria Miron a încercat să-i ia viața unui pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15ml/h, la valoarea de 1ml/h. Cu toate acestea, pacienul nu a decedat ca urmare a intervenţiei unei asistente care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie.
Câteva zile mai târziu, pe 4 aprilie, Maria Miron și Mirela Păiuș au repetat manevra, spun procurorii, iar omul a intrat în stop cardio-respirator în numai 58 minute, pentru ca o oră mai târziu să-i fie declarat decesul.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii