Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


Burkina Faso a primit 25 de mii de tone de grâu, promise de Putin în cadrul unui pachet pentru șase țări africane

By Preda Maria , in Politic Stirile zilei , at 27 ianuarie 2024 Etichete: , ,

Burkina Faso a primit vineri 25.000 de tone de grâu, promise de președintele Vladimir Putin în cadrul unui pachet pentru șase națiuni africane, au declarat oficialii. Prim-ministrul din Burkina Faso a declarat că grâul a fost un „cadou neprețuit” din partea Rusiei pentru a ajuta persoanele vulnerabile.

Grâul a fost promis de Putin la summitul Rusia-Africa de la Sankt Petersburg din iulie anul trecut, grupul fiind format din Mali, Republica Centrafricană, Eritreea, Somalia și Zambia. Atunci, președintele rus promitea să livreze 200.000 de tone de cereale, în cadrul unei asistențe umanitare.

Ministrul pentru Solidaritate și Acțiuni Umanitare din Burkina, Nandy Some Diallo, a declarat că grâul a arătat „dorința Moscovei de a însoți eforturile autorităților” din Ouagadougou, care se confruntă cu o criză de securitate.

„Guvernul din Burkina Faso este încântat” a declarat ea în cadrul unei ceremonii de marcare a livrării, adăugând că cerealele reprezintă un „cadou neprețuit” pentru a ajuta persoanele strămutate în interiorul țării și pe cele vulnerabile.

Declarațiile ambasadorului rus din regiune

Ambasadorul rus, Alexei Saltykov, a declarat că grâul este un „semnal puternic al voinței președintelui (rus) de a da un impuls dinamic cooperării cu Burkina Faso, unul dintre partenerii noștri strategici de pe continentul african”.

Ministrul de externe al Burkinei, Karamoko Jean Marie Traore, a declarat că livrarea ar trebui să contribuie la impulsionarea țării în vederea „dezvoltării propriei capacități de producție pentru a pune capăt odată pentru totdeauna dependenței de alimente din străinătate”.

Rusia și-a redeschis ambasada din Burkina Faso la sfârșitul lunii decembrie, după o pauză de peste 30 de ani, după ce națiunea vest-africană s-a certat cu fostul conducător colonial, Franța.

Ouagadougou a suferit două lovituri de stat militare în 2022 – ambele declanșate în parte de nemulțumirea față de eșecul de a opri o insurgență înflăcărată.

În ultimele luni, Rusia a discutat despre o mai mare cooperare militară cu Burkina Faso.

În octombrie, Ouagadougou a semnat un acord cu Moscova pentru construirea unei centrale nucleare pentru a crește aprovizionarea cu energie a națiunii din Sahel, unde mai puțin de un sfert din populație are acces la electricitate.

Sursă foto: X

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW