Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Bujorul a devenit simbol național / Cum justifică parlamentarii importanța legii

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 27 septembrie 2022

Bujorul a devenit simbol național în România după ce Camera Deputaților a aprobat marți, 27 septembrie, un proiect de lege care declară bujorul ca Floare Națională a României. Constituția României fixează în art.12 ca simboluri naționale drapelul de stat, ziua națională, imnul național, stema țării și sigiliul statului, după cum se arată în expunerea de motive a legii, cărora li se adaugă acum și bujorul.

Inițiatorii proiectului de lege susțin că natura este un element important al profilul spiritual al românului. Senatorii și deputații români amintesc astfel în expunerea de motive expresii din folclor și basme populare.

„În profilul spiritual al poporului român, legătura dintre om și natură este exprimată printr-o mare diversitate de expresii intrate în folclorul popular. Cui nu îi este familiară expresia ”Codru-i frate cu românul”?. Basmele populare conțin din abundență forme ale comuniunii între om și elemente ale naturii. Cine nu cunoaște începutul basmului popular ”Prâslea cel voinic și merele de aur”?: ”Era odată un împărat puternic și mare și avea pe lângă palaturile sale o grădină frumoasă, bogată în flori și meșteșugită nevoie mare”, se arată în expunerea de motive.

În ceea ce privește floarea devenită simbol național, inițiatorii proiectului de lege mai spun, între altele, că florile de bujor sunt îndrăgite în România, constituind și ele surse de inspirație pentru folclorul popular, motivul bujorului fiind bogat reprezentat în creația artistică tradițională.

Mai mult, inițiatorii arată că mai multe persoane poartă numele de Bujor, fie ca nume de familie, fie ca prenume.

„Dragostea românilor pentru bujor se regăsește și în frecvența numelor sau prenumelor persoanelor fizice sau a numelor de localități. Astfel, 29.231 persoane (reprezentând 0,14% din populația țării) au ca nume de familie numele Bujor, iar 69.355 persoane (reprezentând 0,33% din populația țării) au ca prenume, numele Bujor”

Totodată, se mai arată ca aproximativ 15 localității din țară poartă numele de Bujor sau nume derivate din acesta, precum Bujoreni sau Bujoreanca.

Camera Deputaților a aprobat proiectul de lege cu 180 de voturi „pentru”, 39 „împotriva” și 23 de abțineri.

Printre inițiatorii proiectului de lege se numără Diana Șoșoacă, senatorii liberali Roberta Anastase și Sorin Cîmpeanu, precum și alți senatori și deputați PSD, UDMR și un senator USR.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii