Saturday, April 20, 2024
Jurnalism corect


Bugetul de stat pe anul 2024, adoptat de Parlament

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 20 decembrie 2023

Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat, în plenul reunit de miercuri, proiectul legii bugetului de stat pe anul 2024. Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor Alfred Simonis a anuţat că au fost 299 de voturi „pentru şi 82 de voturi „împotrivă”.  Aceasta este construit pe un deficit bugetar de 86,6 miliarde lei, respectiv 5% din PIB. Creștere economică prognozată pentru 2024 este prognozată la 3,4%.

Parlamentarii au depus peste 20.000 de amendamente, din care doar 962 au fost admise. Fiecare parlamentar a avut un minut pentru a-şi susţine amendamentul în plen.

Un amendament al UDMR care prevede alocarea a 10 milioane lei în bugetul Ministerului Educaţiei pentru susţinere a învăţării limbii şi literaturii române a fost aprobat de legislativ. De asemenea, a fost aprobat și un amendament al deputatului PNL Florin Roman împotriva majorării taxelor și impozitelor, în 2024.

În schimb, Parlamentul a respins amendamentul USR privind eliminarea pensiilor pentru primari şi preşedinţii de consilii judeţene.

Cei mai mulți bani, 135 miliarde lei, vor merge către plata pensiilor, care urmează să fie majorate cu 13,8%. De asemenea, vor primi bani mai mulți Ministerul Economiei (+105%), Ministerul Educației (+61%), Ministerul Dezvoltării (+54%) și Ministerul Familiei (+42%). În schimb, se vor tăia sume importante de la Ministerul Sănătății, Ministerul Energiei și Ministerul Proiectelor Europene.

Marcel Ciolacu: Suntem oameni de bună credinţă

„Mi-aş fi dorit foarte mult să avem o dezbatere corectă, o dezbatere la comisii, la grupurile parlamentare, atât a celor care au creat această coaliţie, cât şi a celor din Opoziţie. Nimeni nu ştie adevărul absolut, dar pornim de la principiul, fiind reprezentanţii românilor în cel mai important forum al democraţiei, că suntem oameni de bună credinţă. Mi-aş fi dorit să am acest discurs, aceste dezbateri ca între colegi, ca şi prieteni şi cred că aveam şi eu foarte multe de spus în ceea ce priveşte iresponsabilitatea şi multe altele. Dar cu tot respectul instituţiei pe care o reprezentanţi, pentru că nu pot spune că am un respect după atitudinea de ieri din Parlament. Sunt cuprins de spiritul sărbătorilor şi o să mă abţin. După manifestările de ieri şi după cele de astăzi, se pare că încep să cred ce se auzea pe holurile Parlamentului sau pe stradă, faptul că dumneavoastră v-aţi vacinat de 1.000 de ori ca să acoperiţi furăciunea lui Voiculescu şi se pare că v-a dăunat foarte mult”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, în plenul reunit de miercuri.

Cătălin Drulă: Este un buget al specialilor

În schimb, președintele USR, Cătălin Drulă, a acuzat că bugetul de stat pentru anul viitor este construit pe cifre mult prea optimiste, iar deficitul bugetar va fi undeva 6,5-7%.

„USR a votat împotriva unui buget mincinos. Gaura este de cel puțin 40 miliarde lei. Este elocvent că premierul Ciolacu și ministrul finanțelor de la PNL, Marcel Boloș, și-au dat o Ordonanță prin care nu să mai semneze declarația pe propria răspundere cum că bugetul este construit conform responsabilității fiscale. Este absolut iresponsabil. Estimăm 6,5%-7% deficitul bugetar pe anul acesta, iar pe anul viitor tot undeva la 6,5%-7%, indiferent cum faci calculele. Este un buget al specialilor. Pensiile speciale cresc. Sinecurile sunt la locul lor. Contractele sunt la locul lor. (…) PNL a devenit sluga PSD. PNL Crește taxele”, a afirmat Cătălin Drulă, într-o declarație de presă.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW