Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


Bugetul Capitalei pentru 2024, adoptat de Consiliul General, la a patra încercare

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 22 martie 2024

Consiliul General a adoptat vineri, în unanimitate, bugetul municipiului București pentru anul 2024, după ce majoritatea PSD-PNL a adus un amendament propunerii inițiale a primarului general, Nicușor Dan. 

În sfârșit! Fum alb în Consiliul General al Capitalei. La a patra încercare, consilierii generali au adoptat bugetul municipiului București pentru anul 2024. Practic, În contextul alegerilor locale spre care ne îndreptăm, consilierii au politizat dezbaterea din Consiliu, iar ce a fost bun în anii trecuți, nu a mai fost bun și acum. Așa s-a ajuns în situația în care angajații primăriei au fost cât pe ce să nu își primească salariile, în timp ce plata indemnizației pentru persoanele cu dizabilități cel mai probabil va fi efectuată cu întârziere.

Concret, pe lângă câteva replici tăioase și reproșuri, discuțiile s-au concentrat pe suma de 1 miliard de lei. Liberalii au insistat ca aceasta să fie trecută la subvențiile pentru transport și termie, în timp ce primarul general, Nicușor Dan, a susținut că va face acest lucru la viitoarele rectificări bugetare, pe măsură ce Ministerul Finanțelor va debloca banii.

Fum alb în CGMB

După ce a primit undă verde de la centru, noua majoritate din Consiliul General, PSD – PNL, a aprobat bugetul cu un amendament, care aduce câteva modificări propunerii inițiale a primarului general.

Potrivit Agerpres, consilierii municipali PSD şi PNL au susţinut alocarea suplimentară a 240 milioane de lei pentru subvenţia la termoficare, a 200 de milioane de lei pentru subvenţia la transportul public, precum şi a 150 de milioane de lei pentru plata parţială a restanţelor la sprijinul pentru persoanele adulte cu dizabilităţi.

Totodată, ei au susţinut alocarea a 25 milioane de lei pentru proiectul Banca de alimente, a 25 de milioane de lei pentru deblocarea blocului social din Prelungirea Ghencea şi a unor sume pentru proiectul Penetraţie Ciurel – Autostrada A1 – Pod Ciurel.

Prin amendamentul PSD şi PNL, bugetul Proedus se va diminua cu 25 de milioane de lei, al ARCUB cu 17 milioane lei, al ALPAB cu 20 de milioane de lei, al Creart cu 13 milioane lei. Se mai diminuează cu 30 milioane de lei banii destinaţi Administraţiei Străzilor. Se mai taie 20 de milioane de lei şi de la Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.

De asemenea, bugetul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială va fi majorat cu 200 de milioane de lei. În buget este inclus şi un împrumut de 258 de milioane de lei, pe care PMB urmează să îl contracteze.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW