Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Breşă de securitate la Camera Deputaţilor – S-au furat 316 documente, inclusiv copii ale actelor de identitate ale parlamentarilor

By news.ro , in Stirile zilei , at 31 ianuarie 2024

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunţat, miercuri, că în atacul cibernetic de la Camera Deputaţilor s-au furat 316 documente, inclusiv copii ale actelor de identitate ale parlamentarilor. De asemenea, ministrul anunţă un atac cibernetic masiv asupra site-ului Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC).

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizăriii, Bogdan Ivan, a vorbit, miercuri, într-o conferinţă de presă, despre atacul cibernetic de la Camera Deputaţilor.

„Vorbim de un total de 316 fişiere care au fost copiate, dintre care 190 documente scanate şi 36 editabile”, a declarat ministrul.

Potrivit acestuia, au fost sustrase atât documente publice, dar şi acte de identitate ale parlamentarilor.

„Conţinutul lor este unul public şi anume contracte de servicii, adrese instituţionale, date din buget şi date care nu sunt destinate publicului – copii după actele de identitate ale parlamentarilor”, a mai precizat ministrul.

Acesta anunţă, de asemenea, un atac cibernetic masiv asupra site-ului DNSC.

„În cursul nopții, între ora 1 şi 7 dimineaţa, site-ul DNSC a fost atacat, cu o pondere de 18.000 de accesări pe secundă”, a mai afirmat Ivan.

Ministrul a explicat, însă, că site-ul DNSC este funcţional şi nu au fost sustrase documente, efectele atacului fiind ”nul”.

Bogdan Ivan a precizat, de asemenea, că la Camera Deputaţilor se gestionează în regie proprie securitatea cibernetică.

„Toţi cei care sunt consideraţi responsabili (…) vor putea să răspundă în faţa legii pentru acest lucru. Principalii vinovaţi sunt atacatorii”, a mai declarat ministrul.

Acesta a mai afirmat că, zilnic, România se confruntă cu peste 25.000 de atacuri cibernetice.

Ministrul a precizat că, în general, în cazul atacurilor, problema ţine de eroare umană, statistica arătând că 90% din atacuri se produc din eroare umană.

„Sistemele nu au fost actualizate cu cele mai noi tehnologi şi versiuni de soft (…) pe unele sisteme funcționa Windows 7”, a mai precizat ministrul.

Bogdan Ivan a precizat, răspunzând unor întrebări, că nu se pune problema plății răscumpărării.

 

Foto:  Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW