Wednesday, September 28, 2022
Jurnalism corect


BREAKING Robert Negoiță, trimis în judecată de DNA în dosarul privind contractul de salubritate 

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 10 august 2022

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a fost trimis miercuri, 10 august, în judecată de Direcția Națională Anticorupție în dosarul penal privind contractul de salubritate, prejudiciul fiind estimat la 578,4 milioane lei. 

Procurorii anticorupție îl acuză pe Negoiță că, în noiembrie 2013, ar fi semnat o serie de acte pe baza cărora consilierii locali ai Sectorului 3 au votat un act adițional care presupunea cu 10 ani, în mod ilegal, a contractului cu firma de salubritate Rosal.

„În concret, prin actul adițional respectiv, consilierilor locali li s-a promis că se va implementa de către operatorul de salubritate S.C. Rosal Grup S.A. un ‘sistem de containere îngropate’ pe raza Sectorului 3 (un total de 449 containere îngropate), costurile fiind suportate de operatorul de salubritate.

În realitate, sub pretextul implementării Programului de dezvoltare a sistemului de gestionare integrată a deșeurilor municipale de pe raza administrativă a Sectorului 3, inculpatul Robert Sorin Negoiță, beneficiind de ajutorul celorlalți funcționari publici, ar fi determinat obținerea votării, de către Consiliul local al Sectorului 3 a unui act adițional care, printre alte amendamente, viza și prelungirea nelegală a contractului de salubritate cu încă 10 ani”, arată procurorii. 

În plus, arată DNA, pe 15 mai 2014, Negoiță ar fi încheiat și semnat, tot în mod ilegal, un alt act adițional, fără a-l supune aprobării Consiliului local, prin care s-ar fi crescut frecvențele de curățenie a străzilor, cu influență asupra creșterii costurilor operatorului de salubritate Rosal.

Inspectorii de audit au recomandat anularea contractului

Modalitatea de prelungire a contractului inițial de salubrizare printr-o serie de acte adiționale a făcut obiectul unor controale din partea Curții de Conturi, Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice și Consiliului Concurenței.

„Aceste controale au constatat încălcări ale dispozițiilor legale, iar ca urmare, autorității contractante (UAT Sector 3) i s-a comunicat obligația de a nu mai prelungi contractul inițial încheiat în 1999 peste termenul de valabilitate de 5 ani stipulat în contract și i s-a recomandat să dispună reorganizarea serviciilor de salubrizare conform prevederilor legale și să atribuie noul contract conform prin licitație”, transmite DNA.

 

Au încercat să „repare” problema

Pentru a acoperi retroactiv nelegalitățile prelungirii contractului inițial, funcționarii Primăriei Sector 3 ar fi inițiat un demers juridic prin care, în cursul anului 2018, actele adiționale s-ar fi aprobat retroactiv de către Consiliul local. Ulterior, ar fi fost întocmit un referat, semnat de viceprimarul Elena Petrescu, pe baza unei delegări nelegale făcute de primar, prin care practic s-au șters o parte din obligațiile de plată pe care ROSAL GRUP S.A le avea la Primăria Sector 3.

Ulterior, acțiunea a fost validată de auditorul public extern Mirela Chetreanu, în Raportul de follow-up din data de 11.10.2019, deși aspectele nu remediau încălcările constatate de Curtea de Conturi.

Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW