Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


BREAKING Procurorii conduși de Kovesi au descins România. Amplă anchetă privind achiziţii de medicamente şi echipamente în timpul pandemiei

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 15 mai 2024

Procurorii de la Parchetul European, condus de Laura Codruţa Kovesi, au efectuat marţi cinci percheziţii în Bucureşti, în cadrul unei anchete privind achiziţionarea de medicamente şi echipamente în timpul pandemiei de coronavirus. Prejudiciul este estimat la 8 milioane de euro.

„În perioada 2020-2022 s-a constituit o reţea infracţională de manipulare a achiziţiilor publice de măşti de protecţie, dezinfectanţi şi alte consumabile medicale pentru spitale, şcoli şi alte instituţii ale statului, în beneficiul unor furnizori prestabiliţi, care făceau parte din schema de fraudare”, a transmis Parchetul European.

Trei persoane cercetate au fost duse la biroul EPPO din Bucureşti pentru a fi informate cu privire la statutul lor de suspecţi. Furnizarea de echipamente medicale a fost finanţată prin programul  REACT-EU.

Se estimează că activităţile documentate până acum în cadrul anchetei au cauzat un prejudiciu de peste 8 milioane de euro bugetului UE. Ancheta este în desfăşurare, pentru a stabili amploarea activităţilor infracţionale suspectate şi prejudiciul financiar total cauzat.

Ancheta şi percheziţiile au beneficiat sprijinul: Structurii de Sprijin EPPO din România; Poliţia Română – Direcţia de Operaţiuni Speciale; Direcţia Generală Anticorupţie a României; şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei Române.

EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene. Este responsabil de investigarea, urmărirea penală şi judecarea infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW