Sunday, December 4, 2022
Jurnalism corect


BREAKING Premierul Nicolae Ciucă a fost în Kiev, însoțit de Marcel Ciolacu și Bogdan Aurescu

By Diochetanu Andreea , in Politic Război în Ucraina Stirile zilei , at 26 aprilie 2022

Premierul Nicolae Ciucă a efectuat marți, 26 aprilie, o vizită de lucru în Ucraina, la Kiev. El a fost însoțit de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Cei trei oficiali români au purtat discuții inclusiv cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Premierul României a fost primit de președintele Volodimir Zelenski și a avut întrevederi cu prim-ministrul Ucrainei Denys Shmyhal, și președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanchuk”, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Cei trei oficiali au vizitat localitățile Borodianka și Irpin, de lângă Kiev, „puternic afectate de agresiunea ilegală, neprovocată și nejustificată a Rusiei asupra Ucrainei”.

„Prim-ministrul Ciucă a transmis un mesaj de condamnare în termenii cei mai fermi a invaziei ruse, a atrocităților umane și distrugerilor materiale, exprimând sprijinul României pentru derularea unei investigații internaționale pentru tragerea la răspundere a celor vinovați de comiterea de crime internaționale, inclusiv prin contribuția financiară voluntară recentă, decisă de Guvernul României, către Fondul fiduciar al Curții Penale Internaționale.

În discuțiile cu oficialii ucraineni, prim-ministrul României a reiterat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și a prezentat măsurile de sprijin multidimensional pentru Ucraina și poporul ucrainean în contextul războiului, inclusiv pentru gestionarea celor peste 820 de mii de persoane refugiate care au trecut granița cu România.

Premierul a evidențiat, astfel, numeroasele măsuri administrative adoptate încă de la începutul agresiunii ruse pentru permiterea accesului refugiaților ucraineni pe teritoriul național și asigurarea condițiilor necesare de protecție, precum crearea taberelor de refugiați, reglementarea accesului gratuit la servicii medicale, educaționale și de transport, precum și la piața muncii”, precizează Executivul, între altele.

Premierul a analizat noi posibilități de sprijin pentru Ucraina cu oficialii ucraineni.

„Astfel, a fost examinată diminuarea efectelor negative ale războiului asupra economiei ucrainene, în particular în ce privește posibilitățile de realizare a exporturilor de cereale și produse de origine animală (…)

Premierul român a subliniat, totodată, importanța dezvoltării conectivității între România și Ucraina prin deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei, evidențiind rolul esențial jucat în prezent de punctul de trecere Iscaccea-Orlivka, deschis în 2020”, mai arată sursa citată.

România, disponibilă să ajute la reconstrucția Ucrainei

Guvernul subliniază că premierul a exprimat disponibilitatea și interesul României de a participa substanțial la procesul de reconstrucție post-conflict a Ucrainei, în funcție de parametrii și prioritățile definite de autoritățile ucrainene, urmând a fi stabilit un dialog bilateral dedicat, concret pe acest subiect.

„Pe palier bilateral, premierul Ciuca a transmis dorința avansării relației româno-ucrainene la un nivel superior, pornind de la potențialul de cooperare existent, interesele comune de securitate și solidaritatea între cele două popoare, manifestată cuprinzător, în mod concret, de la declanșarea agresiunii ruse. Prim-ministrul României a arătat că deschiderea și compasiunea poporului român față de semenii din Ucraina reprezintă nu numai imaginea atașamentului la valori comune, ci și un veritabil mandat pentru autoritățile celor două state de a îmbogăți și eleva relația bilaterală.

Premierul român a subliniat importanța celor două comunități înrudite, română în Ucraina și ucraineană în România, ca veritabile punți de legătură între cele două societăți și a remarcat comportamentul de buni cetățeni ai Ucrainei dovedit de etnicii români în timpul războiului, exprimând așteptarea ca, prin asigurarea deplină a respectării drepturilor identitare ale acestora, inclusiv a celor lingvistice, societatea ucraineană să devină mai puternică și coezivă”, se mai arată în comunicat.

Aderarea Ucrainei la UE

Nu în ultimul rând, premierul a reiterat sprijinul țării noastre pentru aspirațiile Ucrainei de integrare în Uniunea Europeană și a transmis felicitări Kievului pentru transmiterea răspunsului la prima parte a chestionarului de aderare.

„Cu această ocazie, a menționat poziția României care a susținut constant ca Uniunea Europeană să ofere o perspectivă europeană Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, care merită să facă parte din familia europeană”.

Întâlnirea cu Zelenski

Ulterior, într-o postare pe pagina de Twitter a Guvernului României, premierul Ciucă a transmis că este onorat că s-a întâlnit cu președintele ucrainei.

„Onorat să mă întâlnesc cu președintele Volodimir Zelenski, în Kiev. L-am lăudat pentru leadership-ul său în aceste momente extrem de dificile și l-am asigurat de sprijinul deplin al României pentru eforturile de a opri această agresiune ilegală și imorală, de a păstra suveranitatea și integritatea Ucrainei, de a ajuta refugiații ucraineni și de a susține calea europeană a Ucrainei”.

Întâlnirea cu omologul ucrainean

Tot într-un mesaj pe contul de Twitter al Guvernului, prim-ministrul român a comentat și întrevederea cu omologul său ucrainean, Denys Shmyhal.

„Schimb călduros de replici cu colegul meu Denys Shmyhal privind măsurile luate de România pentru primirea tuturor refugiaților ucraineni și ajutând Ucraina să limiteze impactul negativ al războiului asupra economiei, conectivității, securității energetice. Relația noastră, România-Ucraina, va fi consolidată. România se va implica pe deplin în reconstrucția Ucrainei”, se arată în mesajul de pe Twitter.

La rândul său, președintele Camerei Deputaților și al PSD, Marcel Ciolacu, a menționat, tot pe Twitter, că a reiterat sprijinul României pentru suveranitatea, integritatea teritorială și statutul de țară candidată la Uniunea Europeană al Ucrainei, în discuțiile avute cu președintele Zelenski.

„Ucraina, Republica Moldova și Georgia se pot baza pe România, ca un centru are oferă securitate și dezvoltare. Am pledat pentru mai multe drepturi pentru românii din Ucraina, precum în România și în Uniunea Europeană”, a scris Ciolacu pe contul său de Twitter, unde a și publicat o fotografie de la discuțiile cu Zelenski.

Florin Cîțu nu a participat

Amintim că, la începutul lunii, Florin Cîțu, președintele Senatului, a anunțat că va efectua o vizită în Kiev. Ulterior, și Marcel Ciolacu anunțase același lucru. Informațiile apărute pe surse la acea vreme indicau faptul că cei doi urmau să se deplaseze împreună în capitala Ucrainei.

Camera Deputaților anunța în data de 13 aprilie, oficial, că vizita lui Ciolacu în Ucraina va avea loc miercuri, 27 aprilie.

„Pe data de 27 aprilie va avea loc la Kiev vizita președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. Va fi o vizită desfășurată preponderent în teren, care va cuprinde mai multe zone afectate de război, inclusiv zone în care armata rusă a comis atrocități. Scopul acestei vizite este legat de rolul pe care țara noastră îl va avea în viitorul plan de reconstrucție a Ucrainei după război. De asemenea, în acest moment discutăm despre un posibil discurs al președintelui Ciolacu în Rada Supremă ucraineană”, preciza Camera Deputaților pe 13 aprilie.

Astăzi dimineață, Florin Cîțu chiar a fost întrebat când va face vizita și a dat un răspuns evaziv: „Aşa cum am spus şi acum o săptămână, vă spun şi acum, vom da detaliile atunci când le avem. Este o vizită care va fi la un moment dat”.

Main News l-a contactat telefonic pe Florin Cîțu în cursul dimineții, dar acesta nu a răspuns solicitărilor noastre privind clarificări referitoare la această vizită.

Foto: Guvernul României

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW