Friday, December 8, 2023
Jurnalism corect


BREAKING Pas extrem de important pentru lansarea licitației de execuție a secțiunii montane a Autostrăzii Unirii

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 24 august 2023

Consiliul tehnico-economic al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere a aprobat joi, 24 august, indicatorii tehnico-economici necesari lansării licitației pentru secțiunii montane a Autostrăzii Târgu Mureș – Târgu Neamț (Autostrada Unirii).

Secțiunea Miercurea Nirajului — Leghin va avea o lungime totală de 159,2 km, iar traseul acesteia va include:

– cinci noduri rutiere la intersecția DN13A (Sovata), DN13B (Joseni), DN12 (#Ditrău), DN15 (Tulgheș), DN15B (Pipirig),
– 437 de structuri (119 poduri, 19 pasaje, 117 viaducte, 179 podețe),
– 47 tuneluri, în lungime totală de 11,64 km (cu lungimi individuale cuprinse între 70 m și 940 m).

Autostrada va beneficia și de patru parcări de scurtă durată, un punct de sprijin și întreținere, șase spații de servicii, două centre de întreținere și coordonare.
Proiectul, inclus în Programul Transport, are o valoare totală estimată de 31,56 miliarde lei (fără TVA).

Documentația tehnică pentru lansarea licitației necesare construcției secțiunii de autostradă Miercurea Nirajului — Leghin va fi elaborată dupa aprobarea indicatorilor tehnico-economici prin Hotărâre de Guvern.

Stadiul la zi al Autostrăzii Unirii

De departe cel mai important proiect de infrastructură din istoria României, Autostrada Unirii ar trebui să unească Moldova și Transilvania printr-o conexiune rutieră de mare viteză, la nivelul secolului 21.

Autostrada Unirii este divizată în două tronsoane: Autostrada Târgu Mureş – Târgu Neamţ şi Autostrada Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni (inclusiv pod peste Prut).

Prima porțiune, cea care traversează munții, este ceva mai avansată. Două loturi (Târgu Mureș – Miercurea Nirajului și Târgu Neamț – Leghin), în lungime de circa 59 km, au fost lansate la licitație pentru proiectare și execuție, fiind incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență.

Aparent mai ușor de realizat Autostrada Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni se afla abia în faza de studiu de fezabilitate și proiect tehnic. Un contract în acest sens a fost încheiat cu firma Consitrans la începutul anului 2021. Deși toată documentația, inclusiv studiile de teren, ar fi trebuit să fie gata anul acesta, suntem încă departe de așa ceva. Conform unor estimări făcute de societatea civilă din Iași, întârzierea în acest contract este de peste 12 luni. Sunt în continuare nemulțumiri la nivel local privind traseul propus de proiectant, dar și în ceea ce privește conexiunile cu punctele importante din municipiul Iași.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW