Sunday, December 3, 2023
Jurnalism corect


BREAKING Parlamentul a adoptat Legea pensiilor. Impact bugetar de 25 miliarde lei pentru anul viitor

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 20 noiembrie 2023

Camera Deputaților a adoptat luni, în calitate de for decizional, noua lege a pensiilor, cu 199 de voturi „pentru”, 39 de voturi „împotrivă” și 15 abțineri. Punctul de pensie va fi majorat, începând de la 1 ianuarie, cu 13,8%, în timp ce peste 5 milioane de pensii vor fi recalculate în luna septembrie, chiar înainte de alegeri. Conform Ministerului Finanțelor, impactul bugetar suplimentar pentru anul viitor va fi de aproximativ 25 miliarde lei. 

După contre acide între parlamentarii puterii și cei ai opoziției, noua lege a pensiilor a fost adoptată luni de Camera Deputaților. Dacă în următoarele două zile actul normativ nu va fi contestat la Curtea Constituțională, acesta va merge la președintele Klaus Iohannis pentru a fi promulgat.

Actul normativ prevede majorarea punctului de pensie, începând de la 1 ianuarie, cu 13,8%, în timp ce peste 5 milioane de pensii vor fi recalculate în luna septembrie.

Nu este clar deocamdată de unde va lua Guvernul banii necesari pentru aceste majorări. Cu o economie în pierdere de turație și cu un deficit bugetar peste cel convenit cu Comisia Europeană, majorarea taxelor și introducerea unor biruri noi pare în acest moment cea mai la îndemână variantă.

Crește vârsta de pensionare?

În plus, legea prevede și creșterea vârstei de pensionare, în funcție de creșterea speranței de viață. Vârsta standard de pensionare pentru femei este de 62 de ani și va crește treptat până la 63 ani până în luna ianuarie 2030, în timp ce pentru bărbați, vârsta standard de pensionare este de 65 ani.

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Stagiul complet de cotizare pentru femei este de 32 de ani și va crește treptat până la 35 de ani până în luna ianuarie 2030. Stagiul complet de cotizare pentru bărbați este de 35 de ani.

În 2021, speranța medie de viață era de 72,8 ani, cu 7 ani mai mică decât media din Uniunea Europeană.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW