Tuesday, June 28, 2022
Jurnalism corect


BREAKING NEWS Renate Weber nu mai este Avocatul Poporului. Parlamentul a adoptat revocarea sa din funcție

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Stirile zilei , at 16 iunie 2021

Renate Weber a fost revocată, miercuri, din funcția de avocat al poporului în urma unui vot exprimat în plenul reunit al Parlamentului. 

Rezultatul votului: 247 voturi – pentru, 32 de voturi – împotrivă și unul – nu votez.

„Plenul Parlamentului a hotărât revocarea din funcția de avocat al poporului a doamnei Renate Weber, pentru motive care țin de încălcarea Constituției și a legilor țării. Este o decizie care a fost luată în conformitate cu procedurile constituționale și legale care are o fundamentare”, a declarat președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban.

Liderul PNL a transmis că până la 1 iulie, data la care se termină actuala sesiune parlamentară, ar urma să fie numit un nou avocat al poporului.

„Cu siguranță săptămâna viitoare va începe procedura de numire a noului avocat al poporului, o procedură care este prevăzută în Constituție, în lege, în regulamentele comune, vom derula această procedură astfel încât până la finalul sesiunii parlamentare să convocăm ședințe comune ale Camerelor Parlamentului pentru numirea unui nou avocat al poporului”, a precizat Ludovic Orban.

PSD merge la CCR

În schimb, parlamentarii PSD au criticat vehement revocarea Renatei Weber și au anunțat că vor sesiza Curtea Constituțională.

„Nu există niciun fel de element care să justifice revocarea Avocatului Poporului. Prin urmare, vom ataca la Curtea Constituțională votul. Singurul motiv pentru care coaliția majoritară se grăbește să revoce Avocatul Poporului este că vrea să se ia la trântă cu poporul și nu vrea să aibă niciun fel de apărător”, a afirmat liderul deputaților PSD, Alfred Simonis.

Renate Weber a fost desemnată Avocat al Poporului pe 26 iunie 2019, cu votul majorității de la acea vreme PSD-ALDE, mandatul său fiind de 5 ani. Fost europarlamentar ALDE, Weber a intrat deseori în conflict cu liderii PNL, după ce a atacat la Curtea Constituțională mai multe acte normative pentru combaterea pandemiei COVID-19.

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW